ABD’de ‘faiz toto’ kızıştı, altın Fed kararını bekliyor
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin üzerinden 449 gün geçti. Sıcak çatışmaların hedefinde son günlerde olduğu gibi Kiev vardı. Zelenski diplomatik meselelere yoğunlaşırken, Rusya ise bir grup bilim insanını, muhalif yönetmen ve yapımcıyı hedefine aldı.
Ukrayna’nın büyük karşı saldırısı beklenirken, Rusya Ukrayna’nın başkenti Kiev’e saldırılarını artırdı. Bölgedeki sıcak çatışmalar devam ederken, diplomatik tarafta da Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, G7’ye bizzat katılacak ve muhtemelen daha önce de yaptığı gibi G7 ülkelerinden Ukrayna savaşı için destek isteyecek.
İşte savaşın 449’uncu gününde öne çıkanlar:
Japonya Başbakanı Fumio Kişida, gazetecilere yaptığı açıklamada ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya’ya yönelik yaptırımların sürdürülmesi ve Ukrayna’nın desteklenmesi konusunda mutabık kaldıklarını bildirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski 19-21 Mayıs’ta dünyanın en büyük ekonomilerinin Hiroşima’da toplanacağı G-7 zirvesine bizzat katılabileceği bildirildi.
Rusya bu ay dokuzuncu kez Ukrayna’nın başkenti Kiev’i hedef aldı. Rusya’nın haftalardır dokunmadığı Kiev’e gerçekleştirdiği hava saldırıları, herkesin Ukrayna’dan beklediği karşı saldırı öncesinde bölgedeki tansiyonu da yükseltti. Saldırı Hazar bölgesinden gelen stratejik bombardıman uçakları kullanılarak gerçekleştirildi. Rusya daha sonra Kiev üzerine keşif uçakları gönderdi. Kiev Askeri İdare Başkanı Serhiy Popko, Telegram’dan yaptığı açıklamada tüm düşman hedeflerinin imha edildiğini söyledi.
ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA), sosyal medya hesabı üzerinden yayımladığı videoda Rusya’daki insanları günlük hayatlarıyla ilgili bilgi paylaşmaları karşılığında işe alacağını duyurdu. Yayımlanan videonun ‘kötü bir amaç’ taşımadığı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in hedef alınmadığı belirtildi. Kremlin ise ABD’yi ‘iç işlerine karışmak ve ülkedeki durumu istikrarsızlaştırmaya çalışmak’la suçladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, ‘böyle kışkırtıcı ve kötü niyetli eylemlere uygun ve etkili bir yanıt verileceği’ uyarısında bulundu.
Sibirya Merkezli Kristianoviç Teorik ve Uygulamalı Mekanik Enstitüsü yayımladığı bir açık mektupta, hipersonik füze üzerinde çalışan üç Rus bilim insanı, söz konusu füze programıyla ilgili gizli belgeleri sızdırdıkları iddiasıyla ‘vatana ihanetten’ suçlanıyor. En az 20 yıl hapisleri istenen üç bilim insanının, yıllar önce hipersonik füze teknolojisi için Avrupa’daki bazı seminerlere katıldığı biliniyor. Enstitüde çalışanlar ise üç bilim insanının masum olduğuna inanıyor. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise suçlamaların çok ciddi olduğunu söyleyerek, özel birimlerin konu üzerinde çalıştığını aktardı.
Hükümetin tutuklama radarına takılanlar sadece bilim insanları da değildi. Leviathan filminin yapımcısı Aleksander Rodnyanski ile tiyatro yönetmeni İvan Viripaev, son zamanlarda Putin’i ve Ukrayna işgalini şiddetle eleştirmişti. Bu eleştirilerinin ardından ikili Rus ordusu hakkında ‘yanlış bilgi yaymak’ ile suçlandı. Viripaev ayrıca federal arananlar listesine de dahil edildi. Rus hükümetinin bu kararının Rodnyanski için şimdilik bir karşılığı yok. Zira ünlü yapımcı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kısa bir süre ülkesini terk etmişti. Adalet Bakanlığı bu hareketinden dolayı Rodnyanski’ye ‘yabancı ajanı’ diyor.
Rusya tarafından ‘yabancı ajan’ listesine eklenen bir diğer isim de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg. Dojd kanalına konuşan Stoltenberg, savaşın 15 aydır devam etmesine dikkat çekerek, “Putin, Ukrayna’yı işgal ettiğinde bunu birkaç gün içinde halledeceğine inanıyordu. Putin’in yanıldığı bir diğer meselenin ise NATO’nun Ukrayna’yı destek konusunda fikir ayrılığına düşeceğini sandığını ancak böyle bir şeyin yaşanmadığını söyledi. Ukrayna’nın beklenen saldırısının başarılı olması halinde işgal altındaki ülkeye desteklerini sürdüreceklerinin altını çizen Stoltenberg, “Putin bu savaşı kazanırsa hem Ukrayna hem de bizim için büyük trajedi olacak” dedi. Stoltenberg’in açıklamalarının tamamını buradan okuyabilirsiniz.