Tüm zamanların en iyi çocuk kitabı ‘Vahşi Şeyler Ülkesinde’

BBC, 56 ülkeden 177 kitap uzmanının katılımıyla tüm zamanların en iyi çocuk kitabımı seçti. Maurice Sendak'ın 1963 tarihli macerası 'Vahşi Şeyler Ülkesinde' ilk sırada yer alırken ikinci sırada 'Alice Harikalar Diyarında', üçüncü sırada 'Pippi Uzun Çorap', dördüncü sırada 'Küçük Prens' var.

Kültür Sanat 25 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
BBC Kültür, 56 ülkeden 177 kitap uzmanının katılımıyla tüm zamanların en iyi 100 kitabını belirledi.

BBC’ye göre tüm zamanların en iyi kitabı, ‘Vahşi Şeyler Ülkesinde/Where The Wild Things Are.’  Çocuk kitabı yazarları, illüstratörler, editörler, yayıncılar, akademisyenler, kütüphaneciler, yazarlar ve okuyucuların belirlediği listede Maurice Sendak’ın 1963 tarihli macerası ilk sırada yer aldı.

‘Vahşi Şeyler Ülkesinde’ Celal Üster çevirisiyle Can Yayınları etiketiyle Türkçeye çevrilmişti. Kitap, yaramazlık yaptığı için cezalandırılarak odasına gönderilirdikten sonra hayal gücü sayesinde çıktığı yolculukları anlatıyor.

Kitap, Max’in hayal gücü ve yaratıcılığı sayesinde kendini başka bir dünyada hissettiği ve orada özgürce oynayabildiği bir macerayı anlatıyor.

‘Küçük Prens’ dördüncü, ‘Harry Potter ve Felsefe Taşı’ 13. sırada

İkinci sırada ‘Alice Harikalar Diyarında’, üçüncü sırada ‘Pippi Uzun Çorap’, dördüncü sırada ‘Küçük Prens’ ve beşinci sırada ‘Hobbit’ yer alıyor. İlk 10 listesinde yer alan yazarlar arasında ‘Narnia Günlükleri’ yazarı CS Lewis ve ‘Charlie’nin Çikolata Fabrikası’ kitabının yazarı Roald Dahl da yer alıyor. 2000’lerin en önemli kitap ve filmlerinin yazarı JK Rowling ise ‘Harry Potter ve Felsefe Taşı’ ile 13. sırada kendine yer bulabildi.

56 ülkeden 177 kitap uzmanının katılımıyla dünya çapında bir anketle ortaya çıkan liste şu şekilde belirlenmiş: Her bir katılımcı, 1000’den fazla farklı kitap arasından seçim yaparak en sevdikleri 10 çocuk kitabını sıraladı. Katılımcıların beşte birinden fazlası ‘Vahşi Şeyler Ülkesinde’yi  en sevdikleri 10 kitap arasında yer vermiş, yüzde yedisi ise kitaba ilk sırada yer vermiş.

‘Çocuk kitapları dünyayı görme şeklimizi etkiler’

Listede 1955 tarihli ‘Kuzey Işıkları’ kitabıyla altıncı sırada yer alan Philip Pullman ise listede üst sıralarda yer alan en yaşlı yazar. 76 yaşındaki Pullman, listede yer almanın kendisini şaşırttığını ve çok mutlu ettiğini söyledi:”Çocuk kitapları önemlidir. Büyüdüğümüzde hala onları düşünürüz, dünyayı görme şeklimizi ve diğer insanlar hakkındaki fikirlerimizi etkiler. Bu nedenle, çocuklar için olduğu kadar yetişkinler için de önemliler.”

Listede yer alan ilk 10 kitap ise şöyle:

1.’Vahşi Şeyler Ülkesinde/Where The Wild Things Are’ (Maurice Sendak, 1963)

2. Alice Harikalar Diyarında/Alice’s Adventures in Wonderland’ (Lewis Carroll, 1865)

3. ‘Pippi Uzun Çorap/ Pippi Longstocking’ (Astrid Lindgren, 1945)

4. Küçük Prens/ The Little Prince’ (Antoine de Saint-Exupéry, 1943)

5. Hobbit/ The Hobbit (JRR Tolkien, 1937)

6. Kuzey Işıkları/ Northern Lights (Philip Pullman, 1995)

7. Aslan, Cadı ve Dolap/ The Lion, the Witch and the Wardrobe’ (CS Lewis, 1950)

8. Winnie-the-Pooh (AA Milne and EH Shepard, 1926)

9. ‘Charlotte’un Sevgi Ağı/ Charlotte’s Web’ (EB White and Garth Williams, 1952)

10.  ‘Matilda’ (Roald Dahl and Quentin Blake, 1988)

Raf gezgini, haftanın 10 kitabı: Murakami'den Kemal Varol'a babalıkRaf gezgini, haftanın 10 kitabı: Murakami’den Kemal Varol’a babalık

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.