Plastik kirliliği için devrim olabilir: Plastik yiyen mantar bulundu
Plastiğin geri dönüştürülmesinin yarardan çok zararının olabileceğini söyleyen Greenpeace, geri dönüştürülmüş plastiklerin kirlilik sorununa bir çözüm olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı.
Plastikler 13 binden fazla kimyasal madde içeriyor. Bunların 3.200’den fazlası insan sağlığı için tehlikeli. Dahası plastiklerde bulunan diğer kimyasalların birçoğu da henüz değerlendirilmeye alınmadı. Bu, değerlendirilmeyen maddeler arasında da toksik özellik gösterenler olabileceği anlamına geliyor.
Çevreci sivil toplum kuruluşu Greenpeace bu hafta sonu Fransa’nın başkenti Paris’te toplanacak Plastik Kirliliği Hükümetlerarası Müzakere Komitesi’nin bir parçası olarak, tüm taraflara plastik içermeyen yeniden kullanıma dayalı sistemleri hızlandırma çağrısında bulunuyor. Kuruluş plastik üretimine bir üst sınır getirilmesini, üretimin azaltılmasını ve plastik endüstrisinde çalışan işçiler için adil bir geçiş sürecinin başlatılmasını istiyor.
Greenpeace tarafından dün yayımlanan ‘Forever Toxic’ raporunda, neden plastik içermeyen kullanımların gerekli olduğu açıkça belirtiliyor. Söz konusu çalışmada özellikle geri dönüştürülmüş plastiklerdeki kimyasalların insan sağlığını ve çevreyi nasıl etkilediğine yeni bir perspektif sunmak için dünyanın dört bir yanından hakemli çalışmalar derlendi.
Kuruluş tarafından yapılan basın açıklamasında, raporda atıfta bulunan çalışmaların hepsinin aynı sonuca vardığına işaret ediliyor: Geri dönüşüm plastiklerin zehirleyici özelliğini artırıyor. 1950’lerden bu yana yaklaşık 8 milyar ton plastik üretildi. Greenpeace’in raporu, bunlardan yüzde 9 gibi çok küçük bir kısmının geri dönüştürüldüğünü, dönüştürülenlerin de daha yüksek miktarlarda toksik kimyasallar içerdiğini gösteriyor.
Geri dönüştürülen plastikler toksik alev geciktiriciler, kanserojen maddeler, bromlu ve klorlu dioksinler gibi çevresel kirleticiler ve vücudun doğal hormon seviyelerinde değişikliklere neden olabilecek çok sayıda endokrin bozucu kimyasallar içeriyor.
Greenpeace’in raporuna göre geri dönüştürülmüş plastiklerin potansiyel olarak tehlikeli kimyasalları biriktirmesinin üç temel yolu var: doğrudan kontaminasyon, sızıntı ve geri dönüşüm sırasında ısınma.
Amerikan Kimya Konseyi (ACC) ise çalışmaya yanıt olarak plastiklerin topluma sağladığı faydaları saydı. “Greenpeace’in istediği olsaydı modern yaşam baştan aşağı farklı olurdu” diyen ACC, “Başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki insanlar temiz içme suyuna, güvenli gıda kaynaklarına, tıbbi ve kişisel bakım ürünlerine ve yenilenebilir enerjiye daha az ulaşırdı” diye belirtti.
Öyle ya da böyle plastik üretiminin 2060 yılına kadar üç katına çıkması bekleniyor. Greenpeace, işlenmemiş plastik üretiminin tamamen ortadan kaldırılmasına giden yolda ilk adım olarak plastik üretiminde derhal önemli düşüşler sağlanması gerektiğini söylüyor.