Neuralink’in çipli ilk hastası bilgisayar faresini düşünce yoluyla hareket ettirebiliyor
Tesla, SpaceX ve Twitter gibi önde gelen teknoloji şirketlerinin sahibi Elon Musk'ın beyin çipi üzerine çalışmalar yapan şirketi Neuralink, insanlar üzerinde deney yapmak için FDA'dan izin almayı başardı.
ABD’li milyarder Elon Musk’ın şirketi Neuralink, beyin aktivitesini çözerek bunları bilgisayarlar için komutlara çevirecek bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Bu teknolojinin insanlarda başarılı olması demek, ALS gibi ciddi hastalıklara sahip insanların sevdikleriyle iletişim kurma becerilerini kazanmaları anlamına geliyor.
Daha önce maymunlar üzerinde test edilen çipler, beynin sinyallerini yorumlayarak cihazlara aktarmayı başarmıştı ancak söz konusu çiplerin insanlar üzerinde kullanılmasına henüz izin verilmemişti.
Neuralink bu sorunu da aşmayı başardı. ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden (FDA), şirketin beyin çipi projesini insanlar üzerinde denemesine izin verdi. Aslında Neuralink geçen yıl aralık ayında çalışmalarında hayvan haklarını ihlal ettiği iddiasıyla soruşturma altına alınmıştı. Şirket ise iddiaları reddetmişti.
Cihazın insanlar üzerinde klinik olarak denenmesi, hemen ruhsat alabilecekleri ve ticari başarı sağlayacakları anlamına gelmiyor. Neuralink ve bu yolda ilerleyen diğer şirketler, çip teknolojisinin etik ve güvenlik sorunlarına karşı FDA’yı ikna etmek zorunda. Yine de Neuralink, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı duyuruda, düzenleyici kurumun izin kararının, ‘ileride birçok insana yardımcı olacak teknolojinin ilerlemesinde önemli bir adım’ olduğunu belirtti.
Bunun FDA ile yakın işbirliği içerisinde çalışan ekibin başarısı olduğunu belirten Neuralink, henüz deneyde yer almak isteyenler için bir başvuru formu oluşturmadıklarını ancak yakında gerekli bilgilendirmeyi yapacaklarını söyledi.
We are excited to share that we have received the FDA’s approval to launch our first-in-human clinical study!
This is the result of incredible work by the Neuralink team in close collaboration with the FDA and represents an important first step that will one day allow our…
— Neuralink (@neuralink) May 25, 2023
Öte yandan uzmanlar, Neuralink’in geliştirdiği beyin çipleriyle yapılacak deneylerin yaşanabilecek teknik aksaklıklar ve güvenlik sorunları sebebiyle daha dikkatli yapılması gerektiği konusunda uyarıyor.
Neuralink bazı rakiplerine göre daha invaziv (vücut içi) bir yaklaşım izliyor. Şirket bunun invaziv olmayan işlemlere göre daha hızlı veri aktarımı sağlayacağını iddia ediyor. Musk, cihazların düzenli olarak güncellenebileceğini belirtiyor.