İlk yıldızlardan geriye kalan gaz bulutları keşfedildi
Fırıldak Galaksisi'ndeki (M101) devasa bir yıldız patladı. Bu süpernovanın ölüm sancıları, amatör teleskoplardan bile aylarca seyredilebilecek.
Fırıldak Galaksisi’ndeki SN 2023ixf olarak adlandırılan süpernova, 19 Mayıs’ta süpernova avcısı Koichi Itagaki adındaki bir Japon tarafından fark edildi. NASA’ya göre Kaliforniya’daki Zwicky Geçici Tesisi’ndeki gözlemciler, Itagaki’nin süpernovayı keşfetmesinden iki önce çekilmiş görüntüleri bularak kozmik patlamanın doğruluğunu teyit etti.
Gökbilimciler kozmik patlamanın Tip II süpernova olduğunu tespit etti. Bu da büyük yıldızın çekirdeğinin enerjisinin tükendiği ve kendi yerçekimine karşı koyamayarak patladığı anlamına geliyor.
Süpernovanın bulunduğu galaksi bize nispeten yakın, sadece 21 milyon ışık yılı uzağımızda. NASA patlamanın ‘son beş yılda görülen en yakın süpernova’ olduğunu söylüyor. Kozmik standartlara göre hem görece yakın hem de genç bir yıldız olduğu için bilim insanları büyük yıldızların evrimi ve nasıl öldükleri hakkında heyecan verici yeni ayrıntılar sağlayabileceğini umuyor.
Kaliforniya Üniversitesi’nde profesörlük yapan ve Las Cumbres Gözlemevi’nde gökbilimci olan Andy Howell, “Bir yıldızı tam patlarken yakalamak çok zor çünkü ya çok uzakta oluyorlar ya da süpernovayı yeterince erken bulamıyoruz. Bu süpernova bize çok şey öğretecek” diye tweet attı.
Öte yandan gökyüzü gözlemcileri, SpaceX uydularının gök kubbede yer kaplamasından dolayı ABD’li milyarder Elon Musk’ı eleştiri yağmuruna tutmak için de fırsat buldu. Bir gökyüzü tutkunu, Fırıldaklar Galaksisi ile süpernova manzarasının Starlink uydusu tarafından bozulmasını paylaşarak, “Süpernova görüntüsünü mahvetmekte bir parça Elon Musk uzay çöpü gibisi yok” diyerek.
Nothing like a piece of Elon Musk space junk to ruin a livestack of a supernova image. pic.twitter.com/wtSqLzYPWF
— David Fuller (@astronomydave) May 24, 2023