Altın yeniden yükselişe geçti
Türk Lirası'nda hafta başından bu yana görülen yükseliş dün hızlanırken, gram altın da bu yükselişten aldığı ivmeyle yeni bir rekora imza attı. Dolar serbest piyasada 20,77'nin, bankalarda ise 22 liranın üzerine çıkarken, gram altın da serbest piyasada 1,322 lira ile yeni bir tarihi zirveye ulaştı.
Seçim sonrası dolardaki yükseliş eğilimi artarak devam ediyor. Dolar/TL, hafta başından itibaren devam eden yükselişini dün hızlandırarak, serbest piyasada yeni bir rekorla 20,77’nin üzerine çıktı, Kapalıçarşı’da 21, bankalarda ise 22 lirayı geçti. Euro/TL ise serbest piyasada 22,80, Kapalıçarşı’da 22,47’yi, bankalarda ise 23,64 seviyesinin üzerine çıktı.
ABD’li haber ajansı Bloomberg, dün yer verdiği analizde “Döviz kurunun sıkı tutulan tasması biraz bırakılıyor. Volatilite geri geldi. Zamanla, kurdaki hareketler piyasa algısına gösterge olmaya başlayabilir. Yabancı girişi bu aşamada beklenmiyor. Yaz ayları cari açık için iyi fakat mevcut trend çok kötü” yorumunu yaptı. Oynaklığın önümüzdeki aylarda tüm majör para birimlerini geçmesi bekleniyor. Analize göre, TL’deki düşüş, arka kapı müdahaleleri ve piyasa düzenlemeleri yoluyla merkez bankası tarafından bir süredir kısa bir aralıkta tutulan bir para birimi için uyarı verici nitelikte. Analistler, Erdoğan’ın zaferinin kesinleşmesi ve AKP’nin parlamentoda çoğunluk kazanmasıyla maliyetli yönetime artık ihtiyaç olmadığı görüşünde. Columbia Threadneedle Investments analisti Gordon Bowers, “Seçim öncesinde olduğu gibi belli bir seviyeyi savunmaya daha az odaklanılacak” dedi.
Yatırımcılar, seçim sonuçlarına göre yeniden cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan’ın sürdürülebilirliği eleştirilen ekonomi politikalarında bir değişim yapıp yapmayacağına odaklanınca dolar/TL’deki oynaklık da zirveye çıktı. Finansal veri sağlayıcısı Fenics’in açıkladığı verilere göre, TL’nin bir yıllık öngörülen oynaklık göstergesi son 15 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 45.46’ya çıktı.
Analize göre, Türkiye’nin martta 4,5 milyar dolar olan cari açığı lira için korkunç bir görünüme işaret ediyor. Piyasa dostu olarak görülen eski Maliye Bakanı olan Mehmet Şimşek’in yönetime geri döneceğine dair artan beklentiler arasında, yatırımcılar Erdoğan’ın geleneksel olmayan ekonomik modelinde değişiklik olasılığını değerlendiriyor. Frankfurt’taki Union Investment Privatfonds GmbH’de gelişen piyasa analisti Sergey Dergachev, “Ortodoks para politikası adımlarına yönelik ilk adımın atılacağına dair büyük umut var” değerlendirmesini yaptı. In Touch Capital Markets’in kıdemli analisti Piotr Matys, Erdoğan’ın yeniden seçilmesinden bu yana para biriminin düşmesi nedeniyle devlet bankalarının döviz müdahalelerini azaltmış olabileceğini söyledi. Matys, “Erdoğan yönetimi TL’deki düşüşü önlemek için daha az çaba harcarsa para birimi yeniden piyasa duyarlılığının çok iyi bir barometresi haline gelebilir” dedi
Altının gram fiyatı, dolar/TL’de yaşanan yükselişin etkisiyle tüm zamanların en yüksek seviyesini 1,322 liraya taşıdı, daha sonra yüzde 1,26 oranında değer kazancıyla 1,307 liradan alıcı buldu. Gram altının fiyatı Kapalıçarşı’da 1,376, bankalarda ise 1,397 liraya kadar çıktı. Ons altın ise ABD’de borç tavanı sorununun çözülmesi sonrası ABD tahvil faizlerinin düşmesiyle dünkü işlemlerde primli seyre yönelirken, 2 ayın dibinden 1,962 dolara kadar yükselmişti. Ons altın, dün de yüzde 0,14 oranında yükselişle 1,961 dolarda yatay seyretti.
Geçen hafta perşembe gününden beri ağırlıklı olarak banka hisselerinin öncülüğünde yükselen BİST 100 Endeksi güne inişli çıkışlı bir seyir izleyerek başladı. Ancak saat 16.00’dan sonra 4977.75 puan düzeyinde gelen satışlar nedeniyle günü yüzde 1.30 değer kaybederek 4886.91 puandan kapattı. Toplam işlem hacmi ise 90 milyar lira gibi yüksek sayılabilecek düzeyde gerçekleşti.
Bankacılık endeksi yüzde 3,21 ve holding endeksi yüzde 1,82 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 5,78 ile madencilik, en çok kaybettiren ise yüzde 3,70 ile spor oldu.