‘Aradığınız mülteciye ulaşılamıyor’

Türkiye’de artan göçmen sayısı, gün geçtikçe daha fazla tartışılıyor. Özellikle kayıtsızlığın güvenlik sorunu yarattığı ise en güçlü söylemlerden. Son bir ayda, 29 göçmenin işledikleri suçlardan aldıkları cezalar, adreslerine ulaşılamadığı için Resmi Gazete’den yayımlanarak tebliğ edildi.

Gündem 5 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Türkiye’nin son günlerde artan sınır güvenliği tartışmaları, iktidar kanadından yalanlanırken muhalafet tarafından gündemde tutulmak isteniyor. Türkiye vatandaşlığı alan göçmenlerin oylarının seçimde belirleyici olduğu iddiaları da ‘göçmen sorununun’ tartışılmasının nedenlerinden.

Türkiye’de özellikle resmi kayıtlarla sağlıklı takip edilemediği bilinen göçmenlerin sayıları net olarak bilinmiyor. İçişleri Bakanlığı, Türkiye’deki Suriyeli sayısının 3 milyon civarında olduğunu belirtiyor fakat vatandaşlar bu sayının gerçek olmadığı kanaatinde.

Öte yandan resmi kayıtlardaki düzensizlik, suçluların tespitini de zorlaştırıyor. Bunu, Resmi Gazete’de yayımlanan yerel mahkeme kararlarıyla anlamak mümkün.

1 Mayıs’tan bugüne yayınlanan Resmi Gazete’de kararlarında, 29 mültecinin, işledikleri suçlardan dolayı ceza aldığı fakat adreslerine ulaşılamadığı için cezanın tebliğ edilemediği belirtiliyor.

Bu suçlar arasında cinsel taciz, hırsızlık, kaçakçılık ve yaralama bulunuyor.

Tebliğ edilememesinin nedeni olarak çoğunlukla kişilerin adreslerine ulaşılamaması ya da doğrudan kişilere ulaşılamaması gösteriliyor. Bu kişilerin Özellikle Suriye uyruklu olduğunu söylemek mümkün. Fakat kaçakçılık suçlarının boyutuna dair net bilgilere erişilemiyor.

Öte yandan sadece ‘suçlu’ olanlara değil, beraat kararı alan ya da mağdur olan mültecilere de ulaşılamadığına dair kararlar da bulunuyor.

Tebligat Kanunu’nda, Resmi Gazete’de kararın tebliğ edilmesi iki maddeye dayanıyor.

1-Tebligat memuru, mahalle muhtarına ya da mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya kararı bildirilir. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.

2-Adresin meçhul olması halinde keyfiyet tebliğ memuru tarafından mahalle veya köy muhtarına şerh verdirilmek suretiyle tesbit edilir. Bununla beraber tebliği çıkaran merci, muhatabın adresini resmî veya hususi müessese ve dairelerden gerekli gördüklerine sorar ve zabıta vasıtasıyla tahkik ve tespit ettirir. Yabancı memleketlerde oturanlara ilanen tebligat yapılmasını icabettiren ahvalde tebliği çıkaran merci, tebliğ olunacak evrak ile ilan suretlerini yabancı memlekette bulunan kimsenin malüm adresine ayrıca iadeli taahhütlü mektupla gönderir ve posta makbuzunu dosyasına koyar.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.