Yapay zeka insanların işini elinden alacak mı? Patronlar pek öyle düşünmüyor
Yapay zekanın üç babasından biri olan Yann LeCun da sonunda konuştu. Diğer iki yapay zeka uzmanından farklı bir tavır takınan LeCun, söz konusu teknolojinin dünyayı ele geçireceğini düşünmüyor. LeCun, bu teknolojinin 'insanlık için yeni bir Rönesans dönemini başlatacağını' söylüyor.
Yapay zekanın babası olarak anılan üç isim var. Bunlardan biri yapay zekanın çok hızlı bir şekilde gelişmesinin geleceğimizi tehlikeye sokabileceğini düşünen ve söz konusu teknolojiye dair daha rahat konuşabilmek için Google’dan istifa eden Geoffrey Hinton. Diğeri ise iki hafta önce BBC’ye verdiği röportajda yapay zekanın bu kadar hızlı gelişeceğini bilse güvenliğe daha çok önem vereceğini belirten Yoshua Bengio. Üçüncüsü ise Meta’nın yapay zeka bilimcisi Yann LeCun. Üçü de 2018 yılında yapay zeka çalışmaları sayesinde Turing Ödülü’ne layık görülmüştü.
Hinton ve Bengio, demin de bahsettiğimiz üzere yapay zeka teknolojisinin tehlikeleri üzerine fırsat buldukça konuşuyor ve söz konusu teknolojinin bir düzenleme altına alınması için konferanslara ve imza kampanyalarına aktif bir şekilde katılıyor. Ne var ki LeCun şimdiye kadar bu konu hakkında bir açıklama yapmamıştı. O da artık sessizliğini bozdu.
Bir Meta etkinliğinde gazetecilere konuşan LeCun, ‘bazı’ uzmanların yapay zekanın insanlığa karşı oluşturacağı tehdide dair korkularını ‘akıl almaz derecede saçma’ bulduğunu söyledi. Bilgisayarların insanlardan daha zeki hale gelebileceğini ihtimal dışı bırakmayan LeCun, “Güvenli olmadığını fark ederseniz geliştirmezsiniz olur biter” dedi.
Sözlerine, “Yapay zeka dünyayı ele geçirecek mi? Hayır, bu insan doğasının makinelere yansıması” diyen LeCun, yapay zeka araştırmalarını ‘kilit altında’ tutmanın büyük bir hata olacağını vurguladı.
Yapay zekanın insanlar için bir risk oluşturabileceğinden endişe eden insanların, söz konusu teknolojiyi nasıl güvenli hale getirebileceklerini hayal edemedikleri için korktuklarını savunan LeCun, “1930 yılında birine turbo jeti nasıl güvenli kılacağını sormaktan bir farkı yok. Turbo jetler 1930’da daha icat edilmemişti, tıpkı insan düzeyinde yapay zekanın daha icat edilmediği gibi. Sonuç olarak turbo jetler oldukça güvenilir ve emniyetli bir hale getirildi” diyerek, aynı şeyin yapay zeka için de geçerli olduğunu belirtti.
LeCun’un yapay zeka alanında başbilimci olarak çalıştığı Meta’nın geniş bir araştırma programı bulunuyor. İnsanlar kadar yetenekli akıllı sistemler üretmekte kararlı olan şirket, son haftalarda bu teknoloji için açık kaynak kullanmasıyla eleştirileri üzerine çekmişti. Açık kaynağın, üretilen teknolojinin kötü niyetli kişilerin eline daha kolay düşmesine yol açacağını savunanlar olsa da LeCun, bu yöntemle yapay zekayı daha hızlı geliştirmenin mümkün olacağını savunuyor.
Bazı şirketlerin çalışanlarını işten çıkararak yapay zekaya bel bağlaması hakkında kendisine soru yöneltildiğinde LeCun, “Birçok insan temelli işsiz kalacak değil” diyerek, iş yapılarının zamanla değişeceğini söylemekle birlikte, bundan 20 yıl sonra en önde gelen işlerin ne olacağı konusunda ‘hiçbir fikrimiz olmadığını’ belirtti.
LeCun, akıllı bilgisayarların, internet ve matbaanın yaptığı gibi ‘insanlık için yeni bir Rönesans dönemini başlatacağını’ söyledi. Yapay zekanın düzenleme altına alınmasına karşı olmadığını belirten LeCun, her uygulamanın kendi kuralları olması gerektiğini de vurguladı.