CHP’den sendikalara destek: 1 Mayıs için Taksim Meydanı çağrısı
'Demir Yumruk' davasındaki tutuksuz sanıklardan birisi olan CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç 'Dokunulmazlığımın kaldırılması için Meclis'e başvuruda bulunacağım' dedi.
Demir çelik sektöründe paravan şirketler üzerinden kamuyu zarara uğrattığı iddia edilen firmalara yönelik açılan “Demir Yumruk” davasındaki sanıklardan birisi de CHP’den Gaziantep Milletvekili seçilen Melih Meriç’ti. Milletvekilliği dokunulmazlığı olduğu için dosyası ayrılan Melih Meriç hakkındaki iddialarla ilgili 10Haber’in sorularını yanıtladı.
“Adalete güveniyorum” diyen Melih Meriç, “Ben bir ticaret insanıyım. İşim gereği yüklü miktarda demir alan bir firmanın sahibiyim. İddia edilen olayda benim firmamın bir dahli yok. İsmi geçen firma ile benim doğrudan bir ticaretim yok. Ben bu firma ile iş yapan başka bir firmadan demir aldım. Dokunulmazlık zırhını kendime kalkan olarak kullanmayacağım. Dokunulmazlığımın kaldırılması talebinde bulunacağım” diye konuştu.
Sabah gazetesinden Dilhan Dumanoğlu’nun haberine göre Metropol İnşaat Firmasının sahibi olan Melih Meriç hakkında hazırlanan iddianamede, örgüt lideri Hüseyin Eryılmaz’ın kayıt dışı parasının sisteme sokulması için kullandığı İhsan Göymen’e ait firmaya gönderilen ve hesap hareketleri bulunan 12 Milyon lirayı 3 parça halinde 11 Milyon 850 bin lira olarak Göymen’in şirketinden Meriç’in şirketine gönderildiği tespit edildi.
Ayrıca iddianamede, aynı gün Meriç’in şirketinde çalışan Duran Ünal’ın Metropol firmasına 5 milyon 950 bin lira gönderdiğine ilişkin hesap hareketleri bulunduğu belirtilirken, söz konusu eylemin ticari bir faaliyet olmadığı, Eryılmazların kayıt dışı satıştan kazandıkları paraların yatırım firmalarına aktarılarak parayı yasal hale getirmeye çalıştıkları iddia edildi.
Demir çelik sektöründe paravan şirketler üzerinden sahte faturalarla kamuyu 25 milyar lira zarara uğrattığı iddia edilen firmalara yönelik 28 Haziran 2022’de “Demir Yumruk” ismiyle operasyon düzenlenmişti.
Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, suç örgütü kurucusu olduğu iddia edilen Hüseyin Eryılmaz’ın da aralarında olduğu 46 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, Hüseyin Eryılmaz ile “örgüt yöneticisi” oldukları iddia edilen Hulusi Belgü, Mustafa Kırsaç, Muzaffer İzgi ve Soner Eryılmaz’ın ayrı ayrı “suç örgütü kurmak” suçundan 4 yıldan 8 yıla, “suç örgütü kapsamında zincirleme şekilde kamu kurumlarına yönelik dolandırıcılık” suçundan 10 yıldan 35 yıla kadar hapsi isteniyor.
Diğer sanıklar hakkında da “suç örgütü kapsamında zincirleme şekilde kamu kurumlarına yönelik dolandırıcılık”, “kamu kurumlarına yönelik dolandırıcılık”, “suç örgütüne üye olmak” ve “suç örgütüne yardım” suçlarından 2’şer yıldan 35’er yıla kadar hapis talep ediliyor.
Davanın 10 Ocak’ta görülen duruşmasında, “örgüt yöneticisi” oldukları iddia edilen tutuklu sanıklar Hüseyin Eryılmaz, Hulusi Belgü, Mustafa Kırsaç, Muzaffer İzgi, Soner Eryılmaz ile Ahmet Kurtuluş, İsmail Eryılmaz ve Yılmaz Altunbulak tahliye edilmişti.