Sıkışıp jandarmanın duvarına işedi, üç yıl hapsi istendi: Seçme ve seçilme hakkı da alınsın
KHK ile kapatılan Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı’nın kurucusu Alparslan Kuytul’un da aralarında olduğu 13 sanığın, bir iş insanını kaçırıp bir doktoru tehdit etmekten yargılandığı davada Kuytul hakkında tahliye kararı verildi.
2018’de OHAL döneminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı’nın kurucusu Alparslan Kuytul’un da aralarında olduğu 13 sanığın, iş insanı Koray Sarısaçlı’yı kaçırıp alıkoyma ve bir doktoru tehdit etme suçlamalarıyla yargılandığı davada tahliye kararı çıktı.
Kuytul’un da aralarında olduğu 4’ü tutuklu 13 sanığın, iş insanı Koray Sarısaçlı’nın kaçırılıp alıkonulması ve bir doktorun tehdit edilmesiyle ilgili 30 yıl 6’şar ay ile 38 yıl 6’şar aya kadar değişen oranlarda hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.
Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu yargılanan Kuytul, Erol Ardıç, R.T. ve H.A, bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Tutuksuz sanıklar A.A, E.T, E.E, Ü.B, R.B, A.B, V.T, Ş.S. ve Y.T. ile avukatları mahkeme salonunda hazır bulundu.
SEGBİS kaydıyla savunması alınan sanık Alparslan Kuytul, müşteki Sarısaçlı’nın dosyaya yansıyan beyanlarını kabul etmediğini belirterek, “İddia edilen adam kaçırma olayı kurgudan ibarettir. Ben kimsenin kaçırılması gibi bir talimat vermedim. Ortada bir suç örgütü yoktur. Kimseye zorla senet imzalatılmadı. Suçlamaları reddediyorum. Tahliyemi ve beraatimi talep ederim.” dedi.
Tutuklu sanık Erol Ardıç ise herhangi bir adam kaçırma olayına karışmadığını öne sürerek, “Ben adam kaçırmak amacıyla otomobil plakası değiştirmedim. Olaya karışan arabada benim parmak izim yoktur. Suç örgütü üyesi değilim. Suçlamaları reddediyorum. Tahliyemi ve beraatimi talep ederim.” beyanında bulundu.
Beyanların ardından görüşü sorulan Cumhuriyet savcısı, dosya kapsamındaki delil durumu, sanıkların üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, bu aşamada adli kontrol tedbirinin yetersiz kalması ve tutuklama tedbirinin ölçülü oluşu da dikkate alınarak tutuklu sanıkların mevcut hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.
Avukat beyanlarının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Alparslan Kuytul ile R.T’nin tahliyesine, diğer sanıkların mevcut halinin devamına hükmederek eksik hususların giderilmesi için duruşmayı erteledi.
2018’de Adana merkezli olan Cemaat büyük bir operasyona konu oldu, bu operasyon sonrası Kuytul tutuklandı. Hakkında “kurban dolandırıcılığı”, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik”, “Cumhurbaşkanına hakaret”, “terör örgütü”, “suç örgütü üyeliği” iddiaları sıralandı.
22 ay tutuklu kaldıktan sonra 2019 yılında tahliye edildi.
Vakıf, daha sonra salgın sırasında camilerde ibadet başlığını gündeme getirerek Ak Parti ile karşı karşıya gelirken, yeniden gündemin üst sıralarına yerleşti, camide biber gazlı müdahaleyle haberlere konu oldu.
Son olarak davaya söz konusu olan adam kaçırma suçlamasıyla Alparslan Kuytul tekrar tutuklandı ve tutukluluğu nedeniyle iktidarı suçladı.