11 bin öğrenciyle Türkçe becerisi ölçen araştırma yapıldı
Tüm yurtta dün üniversitenin ilk adımı olan TYT heyecanı vardı. Üniversite adaylarının kimi sınav yerini karıştırdı, kimi kimliğini unuttu, kimi ise geç kaldı.
Dün lise mezunları üniversiteli olabilmek için ter döktü. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’ni (TYT) atlatanları 4 yıllık fakülteler için bugün zorlu bir etap daha bekliyor: AYT ve YDT.
Her sene olduğu gibi bu sene de TYT saatine yetişemeyenler, kimliğini unutanlar stresli bir gün geçirdi. Avcılar Merkez Mahallesi Abdulkadir Uzturk Ortaokulu’nda kapının kapatılmasından 20 saniye sonra ailesi ile gelen bir adayı gören diğer velilerin uyarısı üzerine bahçe kapısı tekrar açıldı ve genç kız ile hemen arkasından gelen erkek öğrenci içeri alındı. Ancak, 3 dakika sonra gelen iki erkek aday tüm çabalara rağmen kapıyı açtıramadı. Adaylar bunun üzerine demir kapıyı tırmanarak bahçeye girdi ancak, binanın girişindeki görevliler tarafından engellenerek dışarı çıkarıldı. Öte yandan yan sokakta aynı ismi taşıyan bir okul daha vardı ve aileler bu iki okulu karıştırdığı için sınava geç kaldı.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde sınava geç kalan Alper Şanözer, zamanında uyandığını, belgesiyle beraber okulun olduğu yere geldiğini anlattı. Okulun önündeki veliler tarafından kolyeyle ve cüzdanla sınava giremeyeceğinin belirtilmesi üzerine aracına geri döndüğünü söyleyen Şanözer, “Arabadan çıkıyordum. Zincir vardı, cüzdanımı koydum öyle gittim. Sonra dediler çantayı almıyorlar. Döndüm çantamı koydum. Sonra koştum geldim, bu sefer belgem yok yanımda. Gittim hukuk fakültesinden arabaya koştum, belgeyi aldım geldim. Geldiğimde kapı kapanmıştı, şanssız oldu” diye konuştu.
Deprem bölgesinde yeni umutlar için koştular
Ülke genelinde olduğu gibi depremin vurduğu Hatay’da da öğrenciler YKS’ye girdi. YKS’nin ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) dolayısıyla sınav yerlerine gelen öğrenciler, kontrollerin ardından okullara alındı. Sınava geç kalmak üzere olan öğrencilerin imdadına ise motosikletli polisler yetişti. Yanlışlıkla Payas İlçesi Fatih Ortaokuluna gelen bir öğrenciyi İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri Dörtyol Fatih Ortaokuluna götürdü. Başka ilçelerden gelip adresi bulamayan bazı adaylar da motorize polis ekipleri tarafından okullarına ulaştırıldı.
Adana’nın Seyhan ilçesindeki İsmet İnönü İlkokulu’na gelen bir öğrenci, yanlış okula geldiğini fark etti. Sınava gireceği okulun Yüreğir ilçesinde olduğunu öğrenen genç, duruma tepki gösterdi. Kendisini teselli etmek isteyenlere, “Haritada okulun konumu burası gösteriyordu. Evimin çok uzağında okula verdiler. Kabasakal’da oturuyorum. Yüreğir’deki okula vermişler. Böyle sistem olmaz olsun” diyerek sınav giriş kağıdını yırtıp oradan uzaklaştı.
Bugün saat 10.15’te yapılacak ikinci oturum AYT’de adaylara Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi’nde 40 soru, Sosyal Bilimler-2 Testi’nde 40 soru, Matematik Testi’nde 40 soru, Fen Bilimleri Testi’nde 40 soru sorulacak ve 180 dakika süre verilecek. Üçüncü ve son oturum YDT, 5 dilde uygulanacak, 80 soru sorulacak ve 120 dakika süre verilecek.