Depremde ‘öldü’ denilen kişi, yaşadığını ispatlamaya çalışıyor
6 Şubat depremlerinin en fazla etkilediği ilçelerden olan Hatay-Defne belediyesinin kaynakları tükendi. İller Bankası’ndan gelen ödeneklerle sadece personel maaşlarını ödeyebildiklerini anlatan Belediye Başkanı Güzel, “Eğer ödenekteki vergiler yine kesilirse önümüzdeki ayı çıkaramayız” diyor.
Türkiye, tarihindeki en büyük afetlerinden birini 140 gün önce yaşadı. 10 milyondan fazla insanın yaşadığı 11 il, 6 Şubat’ta meydana gelen iki depremle yerle bir oldu. 50 binden fazla insan hayatını kaybetti, yüzbinlercesi yaralandı.
Depremin yarattığı yıkımın, sosyolojik, ekonomik ve sağlık birçok etkisi gün geçtikçe ortaya çıkıyor. Herkesin ilk günlerinde ‘hayatta kalma mücadelesi’ bugün yaşamlarını sürdürmek için devam ediyor. Fakat gün geçtikçe gündemden düşen deprem bölgesinde, yerel belediyelerin de kaynakları tükenmeye başladı.
Depremin en çok etkilediği Hatay’ın Defne ilçesinde, 900’den fazla yapı yıkıldı. 10Haber’e konuşan Defne Belediyesi Başkanı İbrahim Güzel, yıkımın, belediyenin tüm gelir kaynaklarını kaybetmesine neden olduğunu vurgularken “İhalelerimizi yaptığımız firmaların alacakları var, bazıları durumu anlayışla karşılıyor, bazıları karşılamıyor. Ama genellikle uzlaşma yoluna gidiyoruz” diye konuşuyor.
Depremin etkilediği birçok ilçede durum Defne’nin benzeri. Güzel, İller Bankası’ndan aldıkları ödeneklerle depremzedelere hizmet götürmeye çalıştıklarını anlatırken “Araca mazot, çalışana maaş vermemiz gerekiyor. Bu masrafları şu an İller Bankası’ndan gelen gelirle karşılayabiliyoruz” diyor.
Geçtiğimiz gün Defne Belediyesi’ne icra geldiğine dair haberlere dair ise “Alacaklı haklı olarak parasını almak için mahkemeye başvuruyor. Yanlış bir şey yaptıklarını düşünmüyorum” diyen Güzel, belediyenin kaynaklarının ‘tükenme noktasına’ geldiğine dikkat çekiyor ve “Eğer bu ay da benzer bir kesinti olursa önümüzdeki ayı mali olarak çıkaramayacağız” dedi.
İller Bankası’nın aylık olarak yatırdığı paradan SGK ve vergi borcu kesintisi yapıldığını aktaran Güzel, kalan para ile sadece personellerin maaşlarının ödenebildiğini belirtiyor. Bu, çadırda ya da çadırkentte yaşayan binlerce depremzedeye yerel yönetimlerin herhangi bir hizmet götürememesini neden oluyor.
Güzel, son olarak depremin daha önce yaptıkları birçok hizmet binasını yerle bir etmiş olduğunu hatırlatarak, “Yaptıklarımız zaten yok oldu. Bari verilen ödeneklerdeki vergiler ve borçlar kesilmesin, vatandaşlarımız için bir şeyler yapabilelim” diye konuştu.