BepiColombo misyonu: Merkür’ün yakın plan görüntüleri

Avrupa-Japonya ortak çalışması olan BepiColombo misyonu, planlanan altı Merkür uçuşundan üçüncüsünü kısa bir süre önce tamamladı. BepiColombo misyonunda yer alan uzay aracı, bu süreçte Merkür'den birçok görüntü yakaladı.

Bilim Teknoloji 26 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Japon uzay ajansı JAXA’nın ortak BepiColombo misyonu, Merkür’e gerçekleştireceği altı uçuştan üçüncüsünde yeni bir çarpma krateri, tektonik ve volkanik yapıların görüntülerini yakaladı.

ESA tarafından pazartesi günü yayımlanan görüntülerden üçü, misyonun uzay aracının gezegene yaklaştığı ve gezegenden ayrıldığı anları gösterirken, Merkür’ün kraterlerle dolu yüzeyini gözler önüne seriyor.

Uzay aracı, Merkür’e en fazla 150 mil kadar yaklaşabildi. Ne var ki bu yaklaşma, gezegenin gece tarafında meydana geldiğinden mükemmel görüntüyü yakalamak için ortam fazla karanlıktı. Bunun yerine ilk ve en yakın görüntü, en yakın mesafeye ulaştıktan 12 dakika sonra, yüzeyin yaklaşık 1100 mil yukarısındayken çekildi.

Her ne kadar net olsa da uzay aracı hâlâ gezegenin gece tarafında olduğu için ilk görüntü çoğunlukla derin gölgelere boğulmuş. Ancak 20 dakika sonra 2100 mil yukarıda çekilen bir sonraki görüntü Merkür’ün topolojisine daha fazla ışık tutuyor.

Anlık görüntünün işaretlenmiş versiyonunda kraterler ve Beagle Rupes adı verilen ve gezegen soğuyup büzüldüğünde oluşan yaklaşık 370 mil uzunluğunda tektonik bir çatlak olan dik kayalık da dahil olmak üzere bazı coğrafi özellikleri vurgulanmış.

BepiColombo misyonu ilk başladığında bilim insanları Merkür’ün eski tarihine dair sırlar barındırabilecek 135 mil büyüklüğündeki krateri incelemeye hevesliydi. Küçük bir pürüz vardı, o da bu kraterin bir adı yoktu.

Gezegen yerbilimcisi ve BepiColombo görüntüleme ekibinin bir parçası olan David Rothery yaptığı açıklamada, “Uçuş için görüntü planlamamızı yaparken bu büyük kraterin de görüş alanında olacağını fark ettik ancak daha bir adı yoktu” dedi.

Uluslararası Astronomi Birliği geçen hafta bu kratere Jamaikalı sanatçı Edna Manley’ye ithafen Manley adını verdi. Rothery, “Manley gelecekte BepiColombo misyonunda görev alan bilim insanlarının odağında olacak çünkü Merkür’ün karbon açısından zengin eski kabuğunun kalıntıları olabilecek koyu renkli ‘yansıtma malzemesini’ gün yüzüne çıkardı” dedi.

BepiColombo, 5 Eylül 2024’te bir uçuş daha gerçekleştirecek. O zamana kadar ise bilim insanlarının, uzay aracının Güneş’in çekim gücünün üstesinden gelebilmesi için hayati olan güneş-elektrik enerjili itiş gücü sağlayacak ‘ileri itme yayları’nı başarıyla uygulamak amacıyla titiz bir planlama yapması gerekecek.

Misyonun en önemli aşaması ise biri JAXA’da diğeri de ESA’da olacak şekilde 2026’da uzay aracının iki farklı yörünge aracına bölünmesi. JAXA’nın yörünge aracı Merkür’ün manyetik alanları üzerinde çalışacak, ESA’nınki ise gezegenin coğrafyasına odaklanmaya devam edecek.

10'ca bilim arasından: Karanlık maddeden cyborg Japon balığına haftanın 10 bilim haberi10’ca bilim arasından: Karanlık maddeden cyborg Japon balığına haftanın 10 bilim haberi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.