Adalet Bakanı: Hakim ve savcı milletin hizmetinde olduğunu unutmamalı
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen kanun teklifine göre, Covid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanların tekrar cezaevine dönmeyeceğini belirtti.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından komisyonda kabul edilen kanun teklifinin denetimli serbestlikle ilgili düzenlemelerine ilişkin paylaşımda bulundu. Adalet Bakanı Tunç, şunları kaydetti:
“TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen kanun teklifine göre, Covid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecek.
31 Temmuz itibarıyla kapalı ceza infaz kurumunda bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçiren hükümlüler ise iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumuna ayrılabilecektir. Ayrıca, bu hükümlüler cezalarının süresine göre en az 3 ay açık ceza infaz kurumunda kalmak şartıyla 3 yıl daha erken denetimli serbestliğe ayrılabilecektir.”
Bakan Tunç, ayrıca teklife göre 31 Temmuz itibarıyla denetimli serbestlikte olup da izinli sayılanların yükümlülüklerinin kalkacağını, bu kişilerin ancak suç işlerse doğrudan cezaevine alınacağını, Covid-19 izninde olup da bu düzenlemeyle denetimli serbestliğe ayrılanların tüm yükümlülüklerinin devam edeceğini ifade etti. Tunç’un yaptığı açıklamaya göre Covid-19 izninden yararlanan toplam 122 bin mahkum bulunuyor.
Öte yandan komisyonda kabul edilen kanun teklifinde bu uygulamanın terör suçlularını kapsam dışı bıraktığı da yer aldı.
Bu kanun teklifini 10Haber’e değerlendiren Anayasa hukuku profesörü İbrahim Kaboğlu, “Bu kısmi bir af düzenlemesidir. Ancak bunun görüşüleceği yer Plan Bütçe Komisyonu değil, Adalet Komisyonu’dur. Siyasi suçlardan cezaevinde olanlar kapsam dışı bırakılarak ayrımcılık yapılmıştır” dedi.