Gordion Antik Kenti UNESCO listesine girmeye hazırlanıyor

Ankara'nın Polatlı ilçesinde bulunan Gordion Antik Kenti, UNESCO’nun eylül ayında Riyad'da yapacağı toplantıda, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmeye hazırlanıyor. Frig Krallığı'nın başkenti olan Gordion, Türkiye'nin 20. Dünya Mirası olacak.

Kültür Sanat 12 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Gordion Antik Kenti'nin geçmişi en az 3100 yıl öncesine dayanmakta.

Gordion Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil olmaya hazırlanıyor. Ankara’nın Polatlı ilçesinde bulunan antik kent, UNESCO’nun eylül ayında Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da gerçekleşecek toplantıda Dünya Mirası ilân edilecek. Antik Çağ’da Frigya Krallığı’nın başkenti olan binlerce yıllık tarihi yerleşim, hem mitoloji hem de popüler kültürün önemli bir parçası olma özelliği de taşıyor.

Gordion Antik Kenti demiryolu inşası sırasında ortaya çıkarılmıştı

Gordion Antik Kenti, 19. yüzyılda Hicaz Demiryolu inşası sırasında yapılan kazılarda ortaya çıkarılmıştı. Milâttan önce 1100 yıllarına kadar uzanan geçmişiyle halihazırda UNESCO’nun Geçici Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor. Arkeolojik kazılar sırasında bulunan mozaik ve çakıl taşları da dahil olmak üzere yaklaşık 750 antik eser bugüne kadar ortaya çıkarıldı.

Gordion, Türkiye’nin 20. mirası olacak

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, UNESCO’nun eylül ayında Riyad’da yapacağı toplantıda, Gordion Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesini beklediklerini ifade ederek, “İnşallah Gordion Türkiye’den listeye giren 20’nci mirasımız olacak, başkentimiz ise ilk mirasına kavuşacak.Bölgemizdeki turizm sezonlarının uzamasına, turizm çeşitliliğinin artmasına, turizme konu olan coğrafyanın genişlemesine, ekonomik faaliyetleri sınırlı bölgelerimiz için yeni gelir imkanları yaratılmasına, yeni istihdam alanları sağlanmasına katkıları göz önüne alındığında Gordion’un potansiyeli bölgemiz için bir mücevher gibi ortaya çıkmaktadır. Dünyadaki benzer çekim merkezlerinin verilerine bakıldığında da kültürel mirasların bölge kalkınması için büyük katkı sağladığını görmekteyiz.” dedi.

Kral Midas’ın toprakları

Şehre ismini veren Kral Gordios zamanından kalan ve M.Ö. 740 yılına tarihlenen bir anıt mezar bulunmaktadır. Ancak şehrin en parlak zamanı Kral Gordios’un oğlu Kral Midas zamanında yaşanmıştır. Kral Midas’ın M.Ö. 736’da tahta çıkmış olabileceği düşünülmektedir. Kral Midas’ın Geç Hitit krallıklarıyla, Luvilerle ve Urartularla anlaşmaları olduğu için tarihlerde kesinlik bulunmaktadır. Büyük İskender tarafından çözülen Gordion’un düğümü ve Apollon’un gazabına uğrayan Kral Midas’ın kulaklarının eşek kulaklarına dönüşmesi bu antik kente dair en bilindik hikâyeler.

10Haber antik kentleri geziyor: Kutsal kent Efes10Haber antik kentleri geziyor: Kutsal kent Efes

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.