Bir iktisadi direniş öyküsü: ABD’nin yerle bir etmek istediği Huawei ‘yıkılmadım ayaktayım’ diyor
Kanada, Ontario'daki küçük Crawford Gölü, bilim insanlarına göre Antroposen adı verilen yeni dönemin simgesi. Başlangıcı 1950'ler olarak görülen ve insanlığın Dünya'ya bıraktığı izin yaşandığı dönemin her kalıntısı bu gölde bulunuyor. Şimdi bunun yeni bir dönem olup olmadığı tartışılacak.
Kanada’nın Ontario bölgesindeki küçük Crawford Gölü, insanlık tarihi için büyük bir öneme sahip. Çünkü bilim insanları, insanlığın Dünya’ya bıraktığı izin en net olarak bu gölde görülebildiği görüşünde.
İnsanlığın gezegenimizde yol açtığı çevre değişikliklerini yeni bir jeolojik dönem olarak tanımlamanın peşinde olan uzmanlar, bu gölü mükemmel bir örnek olarak görüyor. Çünkü bu gölde biriken tortular insanlığın çevreye en önemli etkilerinden biri olan yaygın fosil yakıt kullanımını, hatta nükleer bomba denemelerinden sonra yayılan plutonyumu kusursuz şekilde kayıt altına almış.
Bu tortuların oluşturduğu çamur tabakaları, insanla başlayan, Antroposen adı verilen yeni bir jeolojik evrenin başlangıcına işaret ediyor. Araştırmacılar burayı altın işaret ya da resmi adıyla Küresel Stratotip Akışı Bölüm ve Noktası (GPSS) olarak nitelemek istiyor.
Dünya’nın jeolojik tarihindeki diğer önemli dönüşümler hep GSSP olarak anılırken, bu bölgelere bir pirinç çivi çakılarak, alan işaretleniyor. Ama Crawford gölünde bu Ottawa’da bir müzeye kaldırılan dondurulmuş tortu kesitinin yanına konan bir pirinç levha olacak.
Dünya’nın 4.6 milyar yıllık tarihine göre şu anda biz son buzul çağının kapandığı 11.700 yıl öncesinde başlayan Holosen Evre’de yaşıyoruz. Antroposen Çalışma Grubu, 10 yıldır yeni bir dönemin olup olmayacağını tartışırken, artık güncelleme zamanının geldiğine karar verdiler. Yeni dönemi de 1950’lerden başlatmak istiyorlar.
Bu tarih “Büyük hızlanış” olarak adlandırılan yani insan nüfusu ve tüketim kalıplarındaki değişimin birden hızlandığı yıla işaret ediyor. Aynı zamanda teknolojinin gelişmesiyle eşzamanlı olarak aluminyum, beton ve plastik kullanımının hızla yaygınlaşmasına da denk düşüyor.
Londra Üniversitesi’nden Dr. Simon Turner aynı zamanda Antroposen Çalışma Grubu’nun sekreteri ve Crawford gölünden alınan örnekler için, “Bu yıllık katmanlar fosil yakıt ürünlerinin kullanımını, plutonyumu, jeo-kimyada, mikro-ekolojide ve çevresel değişimi gösteren benzeri her türlü şeyi kayda geçiriyor” diyor.
Antroposen Çalışma Grubu çalışmalarının sonuçlarını ve yeni bir evre belirleme konusundaki tavsiyelerini uluslararası jeoloji camiasına sunacak. Son karar ise Uluslararası Stratigrafi Komisyonu tarafından verilecek.