‘Çin usulü İslam’ buymuş: Hak örgütünün raporu yüzlerce caminin kapatıldığını gösteriyor
ABD İklim Elçisi John Kerry, Beijing'ye yaptığı üst düzey ziyarette iklim kriziyle yüzleşmek için daha hızlı hareket edilmesi çağrısında bulundu. Çin lideri Şi Cinping ise ülkesinin karbon emisyonlarını azaltmak için kendi yolundan gideceğini söyledi.
Çin haber ajansı Xinhua’ya göre Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, çevre konulu ulusal konferansta yaptığı konuşmada, Çin’in 2030 yılına kadar kendi karbon zirvesine çıkıp 2030 yılına kadar sera gazı salınımlarını sıfırlamak için gerekli adımları atıp karbon nötr olacakları yönündeki karbon hedeflerine bağlılıklarının ‘sarsılmaz’ olduğunu söyledi.
Şi sözlerine, “Ancak bu hedefe ulaşmanın yolunu, yöntemini, hızını ve yoğunluğunu biz belirlemeliyiz ve kararlarımız asla başkalarının etkisi altında kalmamalıdır” dedi.
Şi bu sözleri, ABD İklim Elçisi John Kerry’nin salı günü Çin Başbakanı Li Qiang ve üst düzey diplomat Wang Yi ile bir araya geldiği iklim görüşmeleri devam ederken dile getirdi. Washington ve Beijing, dünyanın en büyük iki çevre kirleticisi olarak görülüyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Kerry’nin Li ile görüşmesinde ‘Çin’in enerji sektörünü karbonsuzlaştırması, metan salınımlarını ve ormansızlaşmayı azaltması gerektiğini’ vurguladığı belirtildi. Ayrıca Çin’i ‘iklim krizinin en feci etkilerinden kaçınmak amacıyla iklim konusundaki kararlılığını artırmak için ilave adımlar atmaya’ çağırdığı aktarıldı.
Çin son yıllarda temiz enerjiye büyük yatırımlar yaptı. Güneş enerjisi kapasitesi şu anda dünyanın geri kalanının toplamından daha yüksek, rüzgar enerjisi kapasitesi ve elektrikli araçlarda da Çin dünya lideri. Ne var ki Çin’in ‘enerji güvenliği’ sebebiyle yeni kömür santrallerinin onayına hız kazandırması, çevrecilerin ülkenin kömürden uzaklaşmasını daha yavaş ve zor hale getireceği yönündeki endişelerini artırdı.
Dün gazetecilere demeç veren Kerry, görüştüğü yetkililerin hiçbirinin Şi’nin dile getirdiği türden endişeleri dillendirmediğini söyledi. Kerry, hem kendisinin hem de Çinli yetkililerin birlikte çalışmanın yollarını bulmaya çalıştıklarını ve çalışmalarında ‘siyaset ya da ideoloji’ olmadığını söyledi.
Kerry, “Kimseye bir şey dikte ettiğimiz yok, bilimi takip ediyoruz. Görüştüğüm liderlerin hiçbiri bu şekilde koordine olmamamız, birlikte çalışmamamız için bir neden öne sürmedi” dedi.
ABD’nin iklim görüşmelerindeki en büyük hedefinin Çin’in kömür kullanımını aşamalı olarak azaltması olduğunu dile getiren Kerry, “Beijing’de konuştuğumuz ve konuşmaya devam edeceğimiz konulardan biri de ekonomiyi sekteye uğratmayacak ve insanların bugün ihtiyaç duydukları bazı şeyleri kullanma becerilerini azaltmayacak şekilde bir geçişi hızlandırmaya nasıl yardımcı olabileceğimiz” diye ekledi.
Öte yandan Kerry, görüşmeden Çin’in kömür kullanımını aşamalı olarak durdurması ya da metan salınımlarını azaltması konusunda elle tutulur bir taahhüt alarak ayrılmadı, ancak aralık ayındaki Birleşmiş Milletler iklim zirvesi öncesinde görüşmelerin gerçekleşeceğini dile getirdi.
İki ülkenin iklim işbirliğine bakışı ise birbirinden tamamen farklı. ABD iklim konusuyla şahsi anlaşmazlıkların birbirinden ayrı konular olduğunu ve bağımsız olarak ele alınması gerektiğini savunuyor.Salı günü Kerry ile bir araya gelen Wang ise, “Çin-ABD arasındaki ilişkinin, genel konulardan ayrı tutulamayacağı’ konusunda ısrar etti. ABD’yi ‘Çin’e karşı akılcı, pragmatik ve olumlu bir politika’ izlemeye çağıran Wang, Tayvan meselesinin de düzgün bir şekilde ele alınması gerektiğini söyledi.