TL dönüşümüne yeni teşvik: Kurumlar vergisi istisnasında süre uzadı
Miktarsal sıkılaştırma planı çerçevesinde Merkez Bankası'ndan beklenen zorunlu karşılık adımı geldi. Bankalar, KKM hesaplarında tüm vadeler için yüzde 15 karşılık ayıracak. KKM ödemeleri kaynaklı piyasadaki likidite fazlasının çekilmesi bekleniyor.
Merkez Bankası (TCMB), faiz toplantısı sonrası sinyali verilen zorunlu karşılık adımını attı. Kur korumalı mevduat (KKM) hesapları için zorunlu karşılık oranı tüm vadelerde yüzde 15 oldu. Ocak ayında 3 aydan uzun süreli KKM’lerde zorunlu karşılıklar sıfırlanmıştı. Zorunlu karşılıklar, 21 Temmuz hesaplama tarihi itibarıyla hesaplanacak yükümlülükler üzerinden 4 Ağustos’tan itibaren tesis edilecek.
Miktarsal sıkılaştırma kapsamında, KKM ödemeleri kaynaklı piyasadaki likidite fazlasının zorunlu karşılıklarla çekilmesi bekleniyor. Bu arada 6 aydan uzun TL mevduattaki tüm oranlar da sıfırlandı.
Dün faiz kararı sonrası Para Politikası Kurulu metninde, “Kurul, mevcut mikro ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır” denilmişti.
Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları söyledi:
Aşağıda belirttiğim seçeneklerden ilki kısmen tercih edilmiş ve KKM hesaplarınının zorunlu karşılık oranı 7 puan civarında artırılmış.
Temelde üç kanaldan etkisi olur:
1) TCMB net borç verici konuma geleceğinden referans faiz %16 yerine %17,5 olur (sıkılaştırıcı).
2) ZK’ya… https://t.co/3v4074V4mz— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) July 20, 2023
Merkez Bankası tarihi dip seviyelere inen rezervlerini haziran ayı başından beri yaklaşık 20 milyar dolar artırdı. Rezerv artışı ve KKM dönüşlerinin etkisiyle ise Aralık 2011’den beri ilk kez açık piyasa işlemleri (APİ) ile yapılan fonlama ise eksiye döndü. Önceki gün itibarıyla TCMB’nin APİ ile gecelik vadede çektiği tutar 197 milyar TL idi. Bankacılar APİ’deki negatif tutarın politika etkinliğini azaltabileceğini, önlem beklediklerini söylemişlerdi.