269 kişiye mezar olmuştu: Rönesans davasında sanık bayıldı
Adana'nın Kozan ilçesinde saat 08.44'te 5,5 büyüklüğünde deprem oldu. Depremden dolayı ölen olmadı. Paniğe kapılan 8 kişi balkondan atlayarak yaralandı. 10Haber’e konuşan Prof. Dr. Okan Tüysüz, depremin 6 Şubat depreminin etkisiyle oluştuğunu, daha büyüğünü beklemediğini söyledi.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden etkileyen Adana, dün bir kez daha depremle sarsıldı, vatandaşlar korku dolu anlar yaşadı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) aktardığı bilgiye göre dün merkez üssü Adana’nın Kozan ilçesi olan 5,5 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.
Depremin 11,27 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.
Saat 08.44’te meydana gelen deprem Osmaniye ve Kahramanmaraş’ta da hissedildi.
Panik yaşatan depremle ilgili ekiplerin herhangi bir olumsuzluk olup olmadığı ile ilgili çalışma yaptığı bildirildi. Depremde can kaybı yaşanmadı.
Kozan’da metruk binanın duvarları deprem nedeniyle yıkıldı. Deprem sırasında yamaçtan kopan kaya parçası Kabaktepe Mahallesi’ndeki müstakil bir evde hasara yol açtı. Ayrıca Kozan-Feke kara yolu kopan kayalar nedeniyle ulaşıma kapatıldı.
Adana Valisi Süleyman Elban’dan depreme ilişkin sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Gelişmeleri takip ettiklerini söyleyen Elban, “Şu ana kadar 112 Acil İhbar hattına can ve mal kaybına ilişkin herhangi bir ihbar yapılmamıştır” dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise depreme ilişkin “Adana’da 2 kişi yüksekten atlama ve eşya düşmesine, Osmaniye’de ise 6 kişi yüksekten atlama ve düşmeye bağlı olarak olaydan etkilenmiştir. Depremden etkilenen kişiler olay yerine görevlendirilen 8 ambulans ile hastanelere nakledilmiştir.” dedi.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Kozan’da birkaç ahırın zarar gördüğü bilgisinin olduğunu söyledi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer de olumsuz bir durum olmadığını duyurdu.
Kozan’da saat 08.44’de meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremin ardından saat 10.57’ye kadar kısa aralıklarla ilçede en büyüğü 4.4 olan 17 artçı deprem meydana geldi.
Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, kendini yeniden hatırlatan depremin ardından 10Haber’in sorularını yanıtladı.
Tüysüz, “6 Şubat depreminden sonra özellikle Ekinözü merkezli 7,5’lik depremden sonra Kozan, Saimbeyli, Feke tarafına ciddi anlamda bir stres aktarımı oldu. Bu stres aktarımı sonucunda da, halk dilinde tepikleme diyoruz buna. Bu stres aktarımı sonucunda da o bölgede 6 Şubat’tan beri deprem oluyor. 4’ün üzerinde ve daha küçük depremler oluyor çok sayıda. Bu da o etkinliğin bir sonucu. Temel oluşma sebebi 6 Şubat’taki Ekinözü depremidir. Onun tetiklediği bir deprem” dedi.
Depremin, 6 Şubat depremlerinin artçısı olmadığını vurgulayan Tüysüz, “Çardak-Ekinözü-Elbistan’dan geçen fay zaten kırıldı. Onun hareketi sonucunda batıya doğru bir itekleme oldu. Bu da bugün yaşadığımız deprem” diye konuştu.
Depremin hangi fay üzerinde gerçekleştiğine ilişkin şunları söyledi:
“Bu faylar haritalarda var. Birbirine paralel faylar var. Bir tanesi Savrun’dan geçiyor, bir tanesi Saimbeyli’den Kozan’a doğru uzanıyor. İki fay sistemi var. Bu da Saimbeyli fayının güney ucuna yakın bir yerde olan bir deprem”
Bu fayın daha büyük depremler üretip üretmeyeceğine ilişkin farklı görüşler olduğunu belirten Tüysüz, “Benim görüşüm daha büyük bir depremin olmayacağı yönünde. Bu fayın aslında üretebileceği daha büyük deprem olabilir. 6’nın üzerinde deprem üretebilir ama ben buraları bulabileceğini düşünmüyorum” dedi.
Tüysüz, sosyal medyadaki toz bulutu görüntüleri için ise “Ciddi bir sarsıntı olduğu zaman, yüzeyde de ona yatkın bir yer varsa olabiliyor. Normal bir durum” yorumunu yaptı.