James Webb Uzay Teleskobu dünyadan 40 ışık yılı uzaktaki ötegezegende toz fırtınası tespit etti
James Webb Uzay Teleskobu, bir yandan evrenin ilk zamanlarına dair yanıtlar vermeye devam ederken, diğer yandan da daha fazla sorular keşfediyor. Hem de bu sefer ki somut bir soru. Daha doğrusu bir soru işareti.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), James Webb Uzay Teleskobu ekibi, 26 Haziran Çarşamba günü, Vela Takımyıldızı’nda Dünya’dan 1470 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve oluşma sürecinde olan iki genç yıldızın şimdiye kadarki en detaylı görüntüsünü yayımlamıştı.
Herbig-Haro 46/47 adı verilen bu yıldızlar, milyonlarca yıldır büyümeye devam ediyor, etrafları ise yıldızları besleyen bir disk ile çevrili. Bu yıldızların hemen altında, göz kamaştıran derin uzay görüntüsünün arka planında, dev bir kozmik soru işaretine benzeyen bir cisim var. “Evren bize bir şey mi soruyor?” diye düşünebilirsiniz.
Soru işareti şeklindeki cismin tam olarak ne olabileceği henüz bilinmese de rengi ve şekli bir nebze ipucu veriyor. JWST’nin bilim operasyonlarını yöneten Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü (STScl) temsilcileri, Space.com’a yaptığı açıklamada, “Muhtemelen uzak bir galaksi ya da potansiyel olarak etkileşime giren ve bu etkileşim sonucunda soru işareti şeklini almış galaksiler olabilir” dedi.
Illinois Eyalet Üniversitesi’nde fizik profesörü olan Matt Caplan ise, cismin birleşen iki galaksiden oluşmuş olabileceğini dile getirerek, “Soru işaretinin üst kısmı daha büyük bir galaksinin bozulan bir parçası olabilir. Diğer arka plan galaksilerinin bazılarının rengi göz önüne alındığında, bu kötü bir açıklama sayılmaz. Birleşmeler ne kadar kaotik olursa olsun, özlerinden uzağa yayılan kıvrımlı kuyruklara sahip çift taraflı cisimler yaygındır” diye belirtti.
Başka ihtimallerin de doluğunu belirten Caplan, JWST’nin aynalarından yansıyan görüntülerde yıldızlardan dışarı doğru yayılan sekiz uçlu kırılma göstergelerinin olmamasından dolayı bunun bir yıldız olma ihtimalini saf dışı bıraktığını da sözlerine ekledi.
STScl’ye göre JWST görüntüsündeki nesnenin kırmızı rengi, bilim insanlarına cismin her ne olursa olsun oldukça uzakta olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte gökbilimcileri ilk kez gökyüzünde bir soru işareti görüyor olabilir.
Enstitü, “Bu özel şekilli cismi ilk kez görüyor olabiliriz. Ne olduğunu kesin olarak anlayabilmek için daha fazla üzerinde çalışmamız gerekecek. Webb bize birçok yeni galaksi tanıtıyor, yapılacak çok iş var” dedi.