Ziraat Bankası’na Rusya’nın tahıl ödemeleri için çifte izin şart
Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesi için 40'tan fazla ülke temsilcisi Cidde'de bir araya geldi. Ukrayna'nın toplantılardaki amacının Suudi Arabistan'ın uluslararası arenada artan ağırlığından yararlanarak Çin ve Hindistan gibi ülkeleri de yanına çekmek olduğu belirtiliyor.
Ukrayna’nın girişimiyle, gelecekteki bir barış anlaşmasının temel ilkelerinin belirlenmesine yönelik başlatılan görüşmeler Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde, 40’tan fazla ülkenin temsilcisinin katılımıyla başladı.
Bugün tamamlanacak görüşmelerde Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Hindistan yer alırken, daha önce açıklandığı üzere Rusya davet edilmedi. Ancak Moskova bu görüşmeleri yakından takip edeceğini bildirdi.
Batılı diplomatlara göre, Rusya’nın geçtiğimiz yıl şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesinden beri her iki tarafla da temaslarını sürdüren, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, daha önceki toplantılara katılmayan ülkelerin bir araya getirilmesinde önemli rol oynuyor.
Ukrayna bu girişimle, Ukrayna-Rusya savaşında taraf tutmakta gönülsüz davranan ülkelere ulaşmayı amaçlıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, görüşmelerin küresel liderlerin Ukrayna’nın planı üzerinde birleştiği bir barış zirvesinin önünü açmasını umuyor. Bilindiği gibi Ukrayna, Rusya’dan işgal ettiği toprakların tamamını geri vermesini ve birliklerini Ukrayna topraklarından tamamen çekmesini talep ediyor.
Toplantılarda, Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç temsil ediyor.
Haziran ayında Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da düzenlenen barış görüşmelerine katılmayan Çin, Cidde’deki toplantıya Avrasya İşleri Özel temsilcisi Li Hui’yi gönderirken Hui, “Birçok anlaşmazlığımız var ve farklı pozisyonları duyduk, ama önemli olan ilkelerimizin paylaşılmasıdır” diyor.
Çin gibi Rusya’yı Ukrayna işgali nedeniyle protesto etmeyen ülkeler arasında yer alan Hindistan’ı da toplantıda bir araya getirmeyi başaran Suudi Arabistan, son yıllarda petrol piyasası politikası konusunda Moskova ile birlikte çalıştı ve Türkiye ile birlikte geçen yıl Ukrayna ile Rusya arasında esir takasına aracılık etti.
Ukrayna Güvenlik Servisi Başkanı Vasiliy Malyuk, Rusların, patlamaların durmasını istiyorsa Ukrayna kara sularını ve topraklarını terk etmeleri gerektiğini söyledi. Rus gemisine yönelik insansız deniz aracıyla yapılan son saldırıya ilişkin açıklamasında Malyuk, Rus gemilerinin ya da Kırım Köprüsü’nün başına gelen herhangi bir patlamanın, düşmana karşı kesinlikle mantıklı ve etkili bir adım olduğunu savunurken, bu tür operasyonların, Ukrayna kara sularında gerçekleştirildiği ve bunun tamamen yasal olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Malyuk, “Dolayısıyla Ruslar patlamaların durmasını istiyorsa, bunu yapmaları için tek seçenekleri var. Ukrayna kara sularını ve topraklarımızı terk etmek. Ve bunu ne kadar erken yaparlarsa onlar için o kadar iyi olacaktır. Çünkü bu savaşta yüzde 100 düşmanı yeneceğiz” dedi.
Rus basını, Novorossiysk Deniz Kurtarma Koordinasyon Merkezinin açıklamasına dayandırdığı haberlerinde, önceki gece Kerç Boğazı yakınlarında bir Rus tankerinin, Ukrayna güçlerinin insansız deniz aracı saldırısına uğradığını bildirmişti.