Kılıçdaroğlu OVP konusunda uyardı: Halkın vergi yükü artacak
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, doğrudan vergilerin artırılıp, dolaylı vergilerin azaltılması için yeni bir vergi sistemine gidilmesi yönündeki talepleri desteklediğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, eleştirilere neden olan ve mali durumuna bakılmaksızın herkesten aynı oranda alınan KDV gibi dolaylı vergilerin yarattığı yükün azaltılacağına ilişkin işareti verdi. Yılmaz, “Doğrudan vergilerin artırılıp, dolaylı vergilerin azalması hem işçi kesiminin hem işveren kesiminin ortak talebi. Bunu ben de destekliyorum. Önünüzdeki dönemde bu yönde birtakım çalışmalar yapılması gerekiyor” dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı “Bu vergi artışı ya da azalışı değil; vergi sisteminin modernize edilmesi, güncellenmesi, sadeleştirilmesi ve daha dengeli hale getirilmesi” diye konuştu.
Eylül ayında kamuoyuyla paylaşılacağı açıklanan Orta Vadeli Program’a (OVP) yönelik de konuşan Cevdet Yılmaz, “OVP’yi 3 ayaklı düşünebilirsiniz; birincisi para politikasının genel çerçevesi var, detayları Merkez Bankası’nın uhdesinde. Maliye politikasının detayları, byütçedeki rakamlar var. Orada bir de tabii üçüncü ayak yapısal dönüşümler, değişimler var” dedi. OVP’de hedeflenen yapısal dönüşümlere ilişkin de konuşan Yılmaz, vergi reformundan eğitime, hukukta, özellikle ekonomiyi ilgilendiren değişikliklerle yatırım ortamını iyileştirmeye çalışacaklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı, “Gündelik değişim değil de daha köklü değişimlerden bahsediyoruz. Yapısal reform dediğimiz o” diye konuştu.
Cevdet Yılmaz, OVP’nin eylülün ilk 10 günü kamuoyu ile paylaşılabileceğini dile getirerek, “Bu biraz da çalışmaların seyrine bağlı. İstişarelerin bir kısmını bitirdik. İş dünyasıyla görüştük, işçi kesimi ile görüştük. Memurlarla, muhasebecilerle görüştük. Şimdi önümüzde tarım ve finans kesimi ile görüşme var” dedi.
“Tarihini tam belirleyemedik ama Tarım Bakanımız ile katılmayı düşünüyoruz” diyen Cevdet Yılmaz, “Finans kesimiyle cuma günü İstanbul Finans Merkezi’nde görüşme yapacağız. Bankalar Birliği, kamu ve özel sektör temsilcileri, banka genel müdürleri olacak. Dolayısıyla toplantıda finans kesimini temsil eden önemli aktörler olacak. Onların, önümüzdeki 3 yıla ilişkin bakışı, beklentileri konuşulacak” diye konuştu.
Programda enflasyona ilişkin hedefler olup olmayacağına yönelik ise Cevdet Yılmaz, “Onu Merkez Bankası’yla ortak belirleriz. Hükümet ile Merkez Bankası, OVP’de enflasyona ilişkin hedefleri birlikte belirlerler. Son bir güncelleme oldu zaten. Dolayısıyla bundan sonra büyük bir güncelleme beklememek gerekir. OVP’yi 2026 perspektifinde yapacağız, dolayısıyla 2025’e kadar belki küçük güncellemeler olur; ama asıl 2026 OVP ile netleşmiş olacak ve orada da perspektifimiz tek haneli enflasyon” dedi.
Ticaret Bakanlığı’nın ev sahipliğinde 2023 Yılı 2. Yarıyıl Ekonomi ve İstişare Toplantısı’nda iş dünyası örgütlerinin temsilcileriyle görüşen Cevdet Yılmaz, iş dünyasının finansa erişim sorununun 1,5-2 ay içerisinde çözüleceğini söyledi.
İş dünyasından 24 sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcisinin bulunduğu toplantıda edinilen bilgiye göre toplantıda Cevdet Yılmaz, enflasyonun 2024’ün ikinci yarısından itibaren düşüş eğilimine gireceğini vurgulayarak tüm sektörlerin temel sorunu olan finansmana erişim sorununun çözüleceğine dikkat çekti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, bu sürenin 1,5- 2 ay süreceğini söyledi. Öte yandan iç piyasada daralma yaşanacağına dikkat çeken Yılmaz, ihracat ve istihdam politikasını destekleyeceği mesajını da verdi.