Piyanist Nicolas Hodges parkinsona karşı müzikle savaş veriyor

Beş yıl önce Parkinsın tanısı konan Nicolas Hodges, pes etmeden müzikal üretimine devam ediyor. Günümüzün en önemli avangart yorumcularından biri olarak kabul edilen 53 yaşındaki piyanist Hodges tedavisi devam ederken bir yandan da yeni albümünü yayınlayıp konserlerine daha az da olsa devam ediyor.

Kültür Sanat 9 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Piyanist Nicolas Hodges, beş yıldır Parkinsonla mücadele ederken müzikal üretimini de sürdürüyor.

Nicolas Hodges, çağın en önemli avangart piyanistlerinden biri. 1970 Londra doğumlu müzisyen kariyerinde ilerlerken bir yandan karşısına çıkan engellerle de sanatın gücüyle mücadele ediyor. Almanya’da yaşayan müzisyen bir süredir Parkinson hastalılığıyla mücadele etmekte. Müzikle iç içe bir ailede dünyaya gelen piyanistin annesi de babasu da BBC bünyesinde müzisyenlik ve yöneticilik yapmaktaydı. Dünyaca ünlü orkestra şefi Sir Simon Rattle yönetimindeki Birmingham Şehri Senfoni Orkestrası’nda da yer alan sanatçı, EMI ile albüm kayıtları da yaptı.

2018 sonbaharında piyanist Nicolas Hodges vücudunda yolunda gitmeyen bir şeyler fark etmişti. Vücudunda kontrol edemediği titremeler fark eden piyanist Almanya’da yaşadığı kent olan Tübingen’nde yaptırdığı testler sonrası Parkinson hastalığına yakalandığını öğrenmişti. 53 yaşındaki müzisyenin yaptırdığı ilk tetkiklerde  doktorlar bunun strese bağlı bir durum da olabilieceğini düşünürken nörlojik testlerin ardından gerçek ortaya çıkmıştı.

Ocak 2019’da verdiği bir konser esnasında parmağının titremesi nedeniyle yalnış tuşa basan Nicolas Hodges, daha detaylı testlerin ardından kendisine tedavi için bir yol çizmeye karar verdi. Bir müzik aşığı olan Dr. Klaus Schriber ile bu dönemde tanışan müzisyen tedavi konusunda yeni adımlar atmaya başladı. Dr. Schreiber’ın tahminlerine göre piyanistin hastalığı en az üç yıllık bir geçmişe sahipti.

53 yaşındaki Nicolas Hodges, çağdaş klasik müziğin önde gelen yorumcularından biri olarak kabul ediliyor Solist ve oda müzisyeni olarak, bu yüzyılın ve geçen yüzyılın birçok önemli bestecisinin eserlerinin prömiyerini yapan İngiliz piyanist, konser rutinini büyük ölçüde azaltma yoluna gitti. Yine de en büyük tutkusu olan müzikten kopmak onun için hastalıktan da kötü bir seçenekti. Hastalığı yüzünden yaşadığı zorluklar, piyano çalma konusunda kendisine büyük zorluklar çıkarsa da sanatçının bu tutkusundan vazgeçmeye niyeti yoktu.

Yaşadığı sürece dair “Hastalık benim için en önemli olan birden fazla çelişkili şeye daha da fazla odaklanmamı sağladı” diyor Nicolas Hodges. Büyük beğeni toplayan bir tekniği ve son derece karmaşık parçaların formunu bile açıkça duyulabilir hale getirme yeteneğine sahip sanatçının piyanodaki ton rengi saniyeler içinde sertten daha esnek bir hale evrilebiliyor.

Hastalığının ilerlediği dönemde Beethoven’in eserlerinden oluşan albümünü 2020’de dinleyicilerle buluşturan Nicolas Hodges, hastalığının yarattığı olumsuzlukları günümüzde de müzikle aşmaya devam ediyor. Çağdaş dönemin önemli isimlerini yorumlayan en öenmli piyanistlerden biri olarak gösterilen müzisyenin çabası, hem genç sanatçılara hem de benzeri zorluklar yaşayan isimlere de ilham oluyor.

Soundscape'te ağaçların arasında elektronik rüzgarlarSoundscape’te ağaçların arasında elektronik rüzgarlar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.