Türkler evde yüzünü yurtdışına çevirdi: Avrupa ülkeleri popüler
Portekiz gayrimenkul alarak yabancıya oturum hakkı sunan altın vize programını sonlandırmada son aşamaya geldi. Ancak yasanın yürürlüğe girmesinin beklendiği eylüle kadar başvuru sürecinin devam ettiği belirtiliyor.
Portekiz, ev fiyatlarını yükselttiği ve konut sorununa neden olduğu gerekçesiyle yabancılara oturma ve vatandaşlık hakkı veren ‘Altın Vize’ (Golden Visa) programını kaldırmada son viraja girdi. Golden Visa için Portekiz Parlamentosu önemli bir adım attı ve gayrimenkul yatırımlarını program kapsamından kaldırma kararı aldı. Ancak yasanın yürürlüğe gireceği eylül ayına kadar programdan yararlanma hakkı bulunuyor. Türk vatandaşlarına Portekiz’de gayrimenkul satışı yapan Vesta Global Kurucu Ortağı Teuta Narazan da, en erken eylül ayında yürürlüğe girmesi beklenen yeni yasadan etkilenmemenin mümkün olduğunu söyleyerek, “Bunun için hemen harekete geçmek gerekiyor. Yasanın yürürlüğe gideceği güne kadar yapılan tüm başvurular işleme konulacak. Bu nedenle hala vakit var” dedi. İspanya, Yunanistan ve Malta ile birlikte program kapsamındaki dört ülkeden biri olan Portekiz’in, geçtiğimiz hafta Portekiz Parlamentosu’nda gayrimenkul yatırımlarının programdan kaldırılmasını oy çokluğuyla kabul ettiğini söyleyen Narazan, “Ağustos ayının tatil dönemi olması sebebi ile yasanın en erken eylül ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Eylül ayında Cumhurbaşkanının doğrudan onay vermesi halinde yasa Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonraki gün yürürlüğe girecek” diye konuştu.
Teuta Narazan, Golden Visa almak isteyenleri yakından ilgilendiren bu gelişmeyle ilgili, “Konut yasası, birçok kapsamlı değişiklik içerdiği için Cumhurbaşkanı doğrudan onay vermeden tekrar görüşülmesi için meclise geri gönderebilir veya Anayasa Mahkemesi’nden
değerlendirme isteyebilir. Yasanın yürürlüğe gireceği güne kadar yapılan tüm başvurular eksiksiz olarak işleme konulacak ve yenileme hakları da güvence altına alınacak. Bu nedenle Portekiz Golden Visa Yatırımı yapmak için hala vakit var. Hukuki ve finansal süreçlerin zaman alması nedeniyle Portekiz Golden Visa yatırımı yapmayı planlayan herkesin gecikmeden harekete geçmesini öneriyoruz” diye konuştu.
Golden Visa ile İspanya, Portekiz, Yunanistan ve Malta’da gayrimenkul yatırımı yapan bireyler oturma izni ve vatandaşlık alabiliyor. Program sadece AB ülkelerine değil, 150’den fazla ülkeye vizesiz seyahat imkanı tanıyor. Golden Visa’nın sunduğu haklardan yatırımcının
eşi, 21 yaşına kadar veya okuyan çocukları ile bakmakla yükümlü oldukları ebeveynleri de faydalanabiliyor. Çocuklar ayrıca AB ülkelerinde diğer ülke vatandaşlarına göre daha ekonomik koşullarda eğitim alabiliyor.
Nazaran, yeni yasa hayata geçtikten sonra Golden Visa programı kapsamında yatırımların hangi koşullarda yapılacağını da şöyle paylaşıyor: “Özel veya kamuya ait bilim ve teknoloji araştırma kuruluşlarına yapılan yatırımların bütçesi minimum 500 bin euro olacak. Özel vakıflar veya kamu kültür dernekleri aracılığı ile ulusal kültürel mirasın geri kazanımı/bakımı veya sanatsal üretim desteği yapılan yatırımların minimum 250 bin euro olması kararlaştırıldı. Vadesi en az beş yıl olan ve ticari şirketlere yatırım yapan Portekiz yatırım fonu veya risk sermayesi fonuna yapılan yatırımlarda minimum sınır 500 bin Euro. Yeni bir şirket kuruluşu veya mevcut Portekiz menşeli bir şirkete yapılan yatırımla 3 yıl boyunca en az 5 yeni istihdam yaratılması için yapılan yatırımlar da yine minimum 500 bin euro olmalı.”