Bayraktar-İmamoğlu kavgası çıkartan paylaşıma bir de tutuklama
Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı olan Bayraktar Kızılelma'nın yolculuğunu ekrana taşıyan iki bölümlük “Hedef Kızılelma” belgeselinde Haluk Bayraktar ve Selçuk Bayraktar yaşadıkları engelleri anlattı. Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, belgesele konu olan dönemi 10Haber'e anlattı.
Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma’nın geliştirilme serüveni iki bölümlük belgeselle ekranlara taşındı.
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar ile Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar başta olmak üzere gazeteciler, mühendisler ve emekli askerlerin anlatılarına yer verilen belgeselde Baykar’ın önüne çıkarılan zorluklara değinildi.
Bayraktar kardeşlerin babası Özdemir Bayraktar’ın “Kaz uçar da laz uçmaz mı?” sözüyle yola çıktıklarını belirten Selçuk Bayraktar, 7 kişiyle başlayan yolcuklarına şimdi 3 bin 500 kişiyle devam ettiklerini söyledi.
Belgeselde önlerine hep “takoz” konulduğunu anlatan Bayraktar kardeşler teknik takozları çok çalışarak aştıklarını fakat siyasi ve sosyal problemlerin aşılmasında zorluklar çektiklerini belirtti.
Bayraktar kardeşler, Şırnak Akdizgin köyünde kendilerinin de tanıştığı Yarbay Melih Gülova’nın el yapımı bir patlayıcı sonrası şehit olmasının kendilerinde izler bıraktığına belgeselde yer verdi.
Melih Yarbay’ın hayatının kaybetmesinin ardından bölgede çalışma yaparken askerlerin kendilerine ele geçirdikleri patlamamış el yapımı bir mayın getirdiklerini anlatan Bayraktar kardeşler, bu sistemin ileri teknoloji ile yapılmış şifreli bir cihaz olduğunu söyledi.
Cihazın antivirüsünü geliştirip mayınları patlattıklarını ifade eden Haluk Bayraktar, bu olayın ardından ortalığın ayağa kalktığını ve birilerinin durumdan rahatsız olduğunu anlattı.
Bayraktar kardeşler kendilerine konulan başka bir “takoz”u anlatırken ise TB2 yapımı öncesi 500 bin dolarlık teminat mektubu istendiğini ancak uçak bittikten sonra uçağın kalkışına izin verilmediğini anlattı. Öte yandan Bayraktar kardeşler, Bayraktar TB2’yi dönemin 1. Ordu Komutanı Ergin Saygun sayesinde Keşan’da uçurduklarını söylediler.
“Hedef Kızıelma” belgeseline konu olan bu iki iddiayı emekli tümgeneral Ahmet Yavuz’a sorduk.
Ahmet Yavuz, Baykar’ın başarılı işler yaptığını belirterek, TSK’nın kurallarını katı ve kriterleri olduğunu söyledi.
Yavuz şöyle devam etti:
“Bayraktar’ın uçurulması konusunda ben de devreye girdim, durumu Genelkurmay’a ilettim. İlk tahsis edilen yer Yalova’daydı diye hatırlıyorum. Sonrasında Keşan tahsis edildi. Orada da uçak kaltığında hududu geçiyordu. Öyle bir sorun vardı. TSK’nın o dönem büyük yardımları oldu.”
PKK’nın döşediği ileri teknoloji mayınları sorduğumuz ve o dönem bölgede üst düzey rütbeli bir askeri kaynak ise mayınları imha ederken alt rütbedeki askerlerin sorun çıkartmış olabileceğini, meselenin üst rütbelere ulaştığında böyle bir sorunun yaşanmayacağını belirtti.
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar ile Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, kendileriyle gerçekleştirilen röportajlarda, Kızılelma’yı ve Baykar’ı çocukluklarından başlayarak bugüne kadar perde arkasında kalanları anlatıyor.
Hedef Kızılelma belgeselinde Baykar’ın yüksek teknoloji geliştirme serüvenine tanıklık eden emekli askerler, mühendisler ve gazeteciler süreci kendi pencerelerinden anlatıyor.
Milli insansız hava aracı geliştirme çalışmalarını erken dönemden itibaren takip eden gazeteciler Yağız Şenkal, Güntay Şimşek ve İlker Akgüngör, tanıklıklarını gazeteci gözüyle izleyicilere ulaştırıyor.
Aralarında Ergin Saygun ve Ömer Faruk Küçük’ün de bulunduğu emekli üst düzey askerler, Bayraktar ailesi ile yollarının nasıl kesiştiğini ve Baykar’ın geçtiği zorlu yolu kendi şahitlikleri ile aktarıyor.