Taştan skorboard: Mayalar maç sonucunu tarihe böyle yazmış
Muş'un Malazgirt ilçesinde 37 yıl önce arkeolojik kazılarda çıkarılan altın kaplamalı ve çift başlı ejder işlemeli tuğ, Erzurum Müzesi'nde sergilenmeye başladı. Tuğun Malazgirt Meydan Muharebesi'nde Sultan Alparslan tarafından kullanıldığı düşünülüyor.
Erzurum Müzesi, özel bir esere ev sahipliği yapmaya başladı. Geçen hafta açılışı gerçekleştirilen müzede, tam 37 yıl önce arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan değerli bir obje sergilenecek. Arkeolojik kazılar sonucu bulunan ardından da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyonla konservasyonu yapılarak muhafaza edilen tuğ, kısa sürede ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.
Erzurum Müezesi’ndeki dikkat çekici nadide eserler arasında yerini alan gümüş üzerine altın kaplamadan yapılan çift başlı ejder işlemeli tuğun, Malazgirt Meydan Muharebesi’nde Sultan Alparslan tarafından kullanıldığı düşünülüyor.
Erzurum Müze Müdürü arkeolog Hüsnü Genç, Doğu Anadolu’nun en büyük müzesinin, içindeki nadide eserleriyle binlerce yıllık geçmişe ışık tuttuğunu söyledi. Müzenin etnografya bölümünde tuğ ve parçalarının sergilendiğini anlatan Genç, “Tuğun parçaları ve alemi burada bulunmakta. Bu tuğ Malazgirt’teki arkeolojik kazılar sonucu 1986 yılında çıkartılmış ve müzemize getirilmiştir. Malazgirt’te bulunması dolayısıyla Malazgirt Meydan Muharebesi’nde Sultan Alparslan tarafından kullanılan tuğ olduğunu düşünüyoruz.” bilgisini paylaştı.
Malazgirt’te bulunan çift başlı ejder tuğ hakkında konuşan Hüsnü Genç, söz konusu tuğun başka bir örneğinin bulunmadığını belirterek, tarihi eserin uzun yıllardan beri muhafaza edildiğini anlattı. Tuğ ve parçalarının restorasyon ve konservasyon çalışmalarının tamamlandığını dile getiren Genç, “Tuğ müzemizin nadide eserler bölümünde yer alıyor, daha önce bir yerde sergilenmedi. Yaklaşık 37 yıldır müzemizde. Erzurum Müzemizin önemli ve büyük olması dolayısıyla tuğun burada sergilenmesi uygun görüldü.” dedi.