Silikon Vadisi’nde ‘darbe’nin 5 günü: Baştan sona OpenAI’daki ‘taht’ krizi
OpenAI, dil modeli ChatGPT'nin kurumsal versiyonunu piyasaya sürerek, şirketin en büyük ortağı Microsoft ile doğrudan rekabete gireceği bir adım attı.
OpenAI şirketinin pazartesi günü tanıttığı ChatGPT’nin ‘Enterprise’ sürümü ile çalışanların kodlama gibi becerileri öğrenmelerine ve şirket için verileri analiz etmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor. Enterprise, OpenAI’ın en gelişmiş dil modeli olan GPT-4 üzerine kurulu ve şirketin açıklamasına göre ChatGPT’nin ücretli versiyonundan bile iki kat daha hızlı çalışıyor.
OpenAI, ChatGPT Enterprise’ı geliştirirken özellikle hızı artırma ve gecikmeyi azaltma konularına odaklandı. Bu da üretken yapay zeka sistemleri oluşturmak için gerekli olan gelişmiş çiplerin yetersizliği göz önüne alındığında zor bir iş. “Sistemin kullanıcılarına hızlı görünmesini istedik” diyen OpenAI’ın Operasyon Yöneticisi Brad Lightcap, şirketin bunu yaparken ücretsiz ürünlerinin performansından ödün vermeyeceğini de sözlerine ekledi.
ChatGPT Enterprise ayrıca kurumsal müşterilerin özel verileri koruma konusundaki endişelerini gidermeyi de hedefliyor. Lightcap, müşterilerden gelen verileri yapay zeka modelini eğitmek ve geliştirmek için kullanmayacaklarını vurguluyor.
OpenAI’ın lansmanı, Microsoft’un OpenAI teknolojisiyle oluşturduğu Bing Chat Enterprise’ı duyurmasından yaklaşık altı hafta sonra gerçekleşti. Microsoft, piyasaya sürdüğü yeni aracının ChatGPT’ye benzer şekilde yanıtlar üretebildiğini söylemiş ve kurumsal kullanıcılardan gelen verileri gizli tutacağını belirtmişti.
Microsoft, Bing Chat Enterprise’ı Word ve Excel’i de içeren popüler ofis yazılımı Microsoft 365’in müşterilerine yeni bir özellik olarak sunuyor. Bing Chat Enterprise, aynı zamanda ChatGPT tabanlı yapay zeka modellerini kurumsal müşterilerinin daha yaygın bir şekilde kullanması çabasının da bir parçası.
OpenAI, ChatGPT Enterprise’ı ‘şirket verilerini koruyan kurumsal yapay zeka yardımcısına doğru bir adım’ olarak tanımlarken; Microsoft, Bing Chat Enterprise’ı ‘ticari verileri koruyan yapay zeka destekli sohbet robotu’ olarak nitelendiriyor.
OpenAI’ya zamanında milyarlarca dolar yatırım yapan Microsoft, üretken yapay zeka teknolojisine erken erişim elde etmek için de şirketin hisselerinin yüzde 49’unu satın aldı. Wall Street Journal’ın haberine göre her iki şirketin de bu ortaklığa olumlu bakmasına rağmen zaman zaman çatışma yaşayabiliyorlar.
Lightcap, ChatGPT Enterprise’ın Microsoft’un sunduğu araçla rekabet etmek zorunda olmadığını belirterek, şirketlerin ChatGPT Enterprise’ı Microsoft’un ürünleriyle birlikte kullanabileceğini umduklarını dile getirdi. Öte yandan OpenAI’ın yeni ürününü geliştirirken Microsoft’a danışıp danışmadığı sorusunu yanıtlamaktan kaçınan Lightcap, “Bir iki ayrı, bağımsız şirketiz, dolayısıyla bağımsız davranıyoruz. OpenAI, ChatGPT’yi kullanan kişilere ve modelini mükemmelleştirmeye odaklanmış durumda” dedi.
OpenAI’ın yeni kurumsal sürümüne buradan göz atabilirsiniz.