Fethiye Kalesi’ndeki kazılarda antik tiyatro bulundu

Fethiye Kalesi'nde devam eden kazılarda antik tiyatro ortaya çıkarıldı. Devam eden arkeolojik kazılarda tiyatronun yanı sıra kalenin iç kısmına uzanan bir yol da keşfedildi. İki yıl önce başlatılan kazılar aralıksız devam ediyor. Önümüzdeki süreçte bölgenin ziyarete açılması da hedefleniyor.

Kültür Sanat 31 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Fethiye Kalesi’ndeki arkeolojik kazılar iki yıldır devam ediyor. Telmessos Antik Kenti, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ile Müzeler Genel Müdürlüğü himayesinde, Muğla Valiliği, Kaymakamlık, Fethiye Belediyesi ile Fethiye Müzesi işbirliğiyle başlatılan kazı çalışmalarında yeni buluntular ortaya çıkarıldı. Prof. Dr. Kadir Pektaş’ın bilimsel sorumluluğunda süren kazıda tiyatro ile kalenin iç kısmına ulaşımı sağlayan yol ortaya çıkarıldı. Bir yanıyla körfez bir yanıyla da ilçe manzarasına sahip kalenin gelecekte ziyarete açılması da hedefleniyor.

Fethiye’deki ikinci antik tiyatro

Fethiye Kalesi Kazısı Bilimsel Sorumlusu ​​​​​​​Prof. Dr. Kadir Pektaş, ilçenin içinde bulunan ve kısmen kötü durumda olan kalede iki yıldır kazı ve kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Çalışmalar sırasında geçen yıl bölgedeki antik tiyatronun tespit edildiğini hatırlatan Pektaş, “Telmessos Antik Kenti’ndeki ikinci tiyatro olma ihtimali çok yüksek. Ana kayaya oyulmuş durumuyla nadir tiyatrolardan bir tanesi ve yaklaşık 500 kişilik. Kalenin üst tarafındaki çalışmalarda çok güzel sonuçlar elde ettik. Doğu taraftaki burçlardan birinde iç kaleye doğru devam eden bölümde, mekanlara girişi sağlayan ana kayaya oyulmuş daha sonra Menteşe ve Osmanlı döneminde düzenlenmiş bir yol ortaya çıktı. Hala da buradaki çalışmalar sürüyor.” dedi.

Telmessos Antik Kenti sınırlarındaki Fethiye Kalesi’nde kazı çalışmaların ekim sonuna kadar süreceğini belirten Pektaş, “Üst kısımda daha çok erken Osmanlı döneminde ait veriler ortaya çıkarken aşağı kısımda Helenistik ve Roma dönemi kalıntılar elimize geçti. Ortaya çıkarılan yolun kazısının tamamlanmasıyla surların orta çıkarılması hedeflenmekte. Burası savunma yapısı farklı dönemlere, ihtiyaçlara göre şekilleniş duvar ve burçlardan meydana geliyor.” diye konuştu.

Tarihi keşif: Anadolu'da yeni bir Zeus Tapınağı bulunduTarihi keşif: Anadolu’da yeni bir Zeus Tapınağı bulundu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.