Gelen usta ‘yapamam’ dedi, hasarlı okulu müdür ve öğretmenler onardı
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Mardin'deki Meryem Ana Kilisesi bir ilke ev sahipliği yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Türkiye’nin ilk Süryani Kütüphanesi Midyat'taki bu tarihi yapıda açıldı. Be Shao Süryani Kütüphanesi adıyla açılan kütüphanede iki bin kitap bulunuyor.
Türkiye’nin kadim topluluklarından biri olan Süryanilerin tarihine ve inançlarına ışık tutan kitapların artık bir kütüphanesi var. Mardin’in Midyat ilçesinde Türkiye’nin ilk Süryani Kütüphanesi açıldı. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Meryem Ana Kilisesi’nde açılan kütüphane haftanın yedi günü kitapseverleri ve araştırmacıları ağırlayacak. Kütüphanede iki binin üzerinde kitap bulunuyor.
Bu tarihi mekânda açılan kütüphanenin hikâyesi de bir o kadar ilginç. Midyat’ta yaşayan Zeki Yalçın, babası ve annesi adına bir kütüphane kurmak için yola çıkıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayını aldıktan sonra da hayalini kurduğu kütüphaneyi, tarihi Meryam Ana Kilisesi’nde açıyor.
Be Shao Süryani Kütüphanesi adıyla hizmet verecek olan kütüphanenin açılışına Kültür ve Turizm İl Müdürü Elif Belkıs Baştürk, Belediye Başkan Vekili Avukat Mehmet Sait Baş, Süryani Dernekler Federasyonu Başkanı Evgil Türker, Mardin Müze Müdürü Gani Tarkan, Anıtlı köyü muhtarı ve kütüphanenin sorumlusu Habib Doğan, yurtiçi ve yurtdışından Süryani cemaati ve davetliler katıldı.
Kütüphanenin açılışında konuşan kurucu Zeki Yalçın “Annemizin babamızın adına bir kütüphane yapalım dedik. Nereye yapalım dedik? Aslımız Anıtlı köyünden olduğu için buraya karar verdik. Köy muhtarı ile konuştuk, o da çok sevindi. Bu şekilde bir buçuk iki sene önce bu fikri ortaya attığımızdan sonra buraya kadar geldik. Şimdi açtık. Çok çok sevinçliyim” dedi.
Be Shao Süryani Kütüphanesi’nin sorumlusu ve Anıtlı Köyü muhtarı Habib Doğan ise “Süryaniler arasında evet bir ilktir. Birçok kilisede aslında kitaplık şeklinde mutlaka vardır, bir bölüm ayrılıyor. Ama halka açık kütüphane ilk kez Meryem Ana’da gerçekleşti. Onun için gerçekten çok mutluyuz ve inanıyorum ki büyük faydalar sağlayacak. Şimdi Anıtlı’da Be Shao ailesi adına açılan yeni kütüphane Türkiye’de ilk kez kütüphaneler arasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kayıtlarında yer almaktadır. Bu tarihi kilisede amacımız yöremizdeki insanlara hizmet etmektir” diyor.