Osmaniye’de Roma’nın kuruluşunu anlatan mozaik bulundu
Phaselis Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarıyla, Sezar ve Büyük İskender gibi birçok tarihi şahsiyetin yürüdüğü 2 bin yılı aşkın geçmişe sahip caddenin toprak altında kalan kısımları da turizme kazandırılacak.
Antalya’nın en özel doğa ve tarihi güzelliklerinden birine ev sahipliği yapan koyda devam eden kazılarda büyük bir keşif gerçekleşti. Tarihi Phaselis Antik Kenti’nde devam eden arkeolojik kazılarda tarihi figürlerin gelip geçtiği bir cadde gün yüzüne çıkarıldı. Tarihin gördüğü en büyük komutanlardan Büyük İskender’in yanı sıra Roma İmparatoru Jül Sezar’ın da üzerinde yürüdüğü caddeyi antik kenti ziyaret eden ziyaretçiler de yakında görebilecek.
Akdeniz Üniversitesi Tarih Bölümü Eski Çağ Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan başkanlığındaki 45 kişilik ekip, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde bölgenin en önemli ticaret merkezi konumundaki Phaselis Antik Kenti’nde titiz bir çalışma yürütüyor. Kazı ekibi, geçit töreni düzenlenen ve Anadolu’daki pek çok antik kentte olduğu gibi büyük depremler sonucu toprak altında kalan ana caddenin limana uzanan kısmını da ortaya çıkarıyor.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan,Phaselis’in milattan önce yedinci yüzyılda kurulan bir kent olduğunu ve erken dönemden itibaren Doğu Akdeniz’de ticaret hacmiyle ön plana çıktığını söyledi. Kentin Klasik, Helenistik ve Roma dönemlerinde de bu önemini sürdürdüğünü belirten Arslan, “Bu dönemlerin en önemli simaları imparatorlar, krallar ve generallerin bu antik kente gelip burayı uğrak yeri olarak kullandıklarını biliyoruz. Kenti ziyaret edenler arasında Kimon, Pompeius, Sezar, Hadrianus, Caracalla ve Büyük İskender gibi tarihteki ünlü isimler de bulunuyor.” dedi.
Phaselis’in kalbi konumundaki ana caddede çalışmaları sürdürdüklerini dile getiren Arslan, “Ana cadde yaklaşık 225 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğinde. Antik kentin merkezi limanıyla güney limanını ve ana ticaret aksını birbirine bağlayan bir cadde konumunda. Caddenin her iki etrafında kent agoraları, tüccarların, tacirlerin iş yaptıkları dükkanlar, kamu yapıları yer alıyor. 2023 kazı hedeflerimiz antik kenttin ana merkezini ve ana ticaretini oluşturan caddeyi onararak yerli ve yabancı ziyaretçilerin kullanımına kazandırmak.” olduğunu vurguladı. Caddenin taşlarını teker teker çıkararak onardıktan sonra yerine yerleştirdiklerini anlatan Arslan, bu çalışmalarla kentin altyapı sistemini de ortaya çıkardıklarını söyledi.
Yaklaşık 12 yıldır antik kent çevresinde yüzey araştırmaları yaptıklarını anlatan Murat Arslan, son 5 yıldır da Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Phaselis Antik Kenti’nde arkeolij kazı, onarım, sağlamlaştırma, belgeleme ve sergileme çalışmaları yürüttüklerini sözlerine ekledi.