Batı’nın baskılarına rağmen sıkı sıkı dostluk: Çin’in iki numarası Rusya’da sıcak mesajlar verdi
Çin'de inşaat ekipmanlarına kestirme yol açmak için Çin Seddi'nin Shanxi eyaletindeki bölümünün bir kısmını yıkarak 'geri dönüşü olmayan' bir zarar veren iki kişi tutuklandı.
Çin devlet televizyonu CCTV’nin haberine göre, Youyu Kamu Güvenliği Bürosu 24 Ağustos’ta Çin Seddi’nde bir delik açıldığını öğrendi. Ağır makinelerle yapıldığı öğrenilen hasardan dolayı şüpheli görünen iki kişi tutuklandı.
İzleri takip ederek ekskavatörün bulunduğu yere ulaşan polis, yakınlardaki şantiyede çalışan 38 yaşındaki bir erkek ile 55 yaşındaki bir kadını tutukladı. Bu iki kişinin duvarda zaten var olan bir deliği genişletip şantiyeye kestirme yol oluşturmak için antik yapının bir kısmını yok ettiğinden şüpheleniliyor.
Polis yapılan bu eylemin Çin Seddi’nin bütünlüğüne ve kültürel kalıntıların güvenliğine ‘geri dönüşü olmayan’ zararlar verdiğini söylüyor. UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine alınan Çin Seddi, antik insan mühendisliğinin ve azminin en belirgin örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. UNESCO’ya göre M.Ö. 220’lerden başlayan inşa faaliyetleri, 1640’larda Ming Hanedanlığı’nın yıkılışına kadar devam etti. Yani devasa seddin yapılabilmesi için 1800 yıldan fazla bir zaman gerekti.
Şüphelilerin neden dünya mirası olarak görülen bir tarihi yapıya zarar verirken kayıtsız davrandığını anlamak için yapının Çin’deki pozisyonunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Çin Seddi, Kuzey Çin boyunca uzanan bir dizi surdan oluşuyor ve bu surların çoğu da bakımsız halde. Bazen köylerin bulunduğu yerlerden geçen bu surlar, genellikle eyaletlerin en ücra köşelerine inşa edilmiş.
Çin Seddi’nin popüler kısımları antik gözetleme kuleleriyle bezeli yapılardan oluşurken, diğer kısımları tanınmaz bir halde. Beijing Times gazetesinin 2016 tarihli bir haberinde Çin Seddi’nin yüzde 30’undan fazlasının tamamen yok olduğu ve sadece yüzde 8’inin iyi korunmuş olduğu belirtiliyor. Duvardaki bozulmaların bir kısmının çiftçilerin ev ya da hayvan ağılı inşa etmek için tuğla ve taş çalmalarından kaynaklandığı belirtiliyor.