Orman yangını kabusuna karşı yeni adımlar: 4 bin 630 havuz ve gölet inşa edildi
Yangın tehlikesi en yüksek yerlerden biri olan İstanbul'un incisi Adalar'da ilave tedbirler alındı. Türk mühendisler tarafından geliştirilen 'Kozalak' isimli cihaz, yangın çıkmadan önce uyarı veriyor. Güneş enerjisiyle çalışan Kozalak, tek ürünle bir hektar alanı koruyabiliyor.
Son yıllarda Türkiye’nin de içinde olduğu Akdeniz ülkeleri yangınlar sebebiyle yüzbinlerce hektar ormanını kaybetti. Türkiye’de özellikle 2021 yılındaki orman kayıpları yatırım eksikliği sebebiyle yaşanmıştı. Türkiye, o günden beri orman yangınına karşı daha sağlam adımlar atıyor. Önce uçak ve helikopter filosu oluşturuldu. Ardından insansız hava araçları orman yangınlarının tespiti çalışmalarına entegre edildi. Yangın riskinin yüksek olduğu bölgelere binlerce yangın havuzu inşa edildi. Şimdi de Türk mühendisler yangın için erken uyarı sistemini Heybeliada’da hayata geçirdi.
Orman yangınlarının önüne geçmek için İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, insan gücü, termal ve normal kameralı koruma sistemleri ve hava araçlarıyla 7 gün 24 saat çalışmalarını sürdürüyor.
Ekipler, Haziran ayından itibaren alınan tedbirlere bir yenisini daha ekledi ve yerli erken tespit sistemi ‘Kozalak’ Heybeliada’da uygulanmaya başladı.
İstanbul Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü İkram Çelik, “Sıcaklık 30 dereceyi aştığında, nemin yüze 40’ın altına düştüğü zaman bizim için kritiktir. Bu verilere cihaza tanımladığınız zaman, kritik noktalar aşıldığında anında mesajla sizi uyarıyor. Diyor ki şu noktada bir sıkıntı var. Bize mesaj geldiği zaman da biz ekiplerimizle veya gönüllülerimizle bu alanı kontrol ettiriyoruz. Herhangi bir şey varsa da burada yangın çıkmadan müdahale ederek önlem almış oluyoruz” diye konuştu.
Çelik, “Bundan sonra da bir sıkıntı olmazsa bunu diğer adalara da, bizim için kritik olan Aydos ormanları ile Sultanbeyli ormanlarında da kullanmak için genel müdürlüğümüzün izniyle bunu da raporlayacağız ve rapor sonuçlarına göre de kullanacağız” ifadelerini kullandı.
İstanbul’un yangın tehlikesi en yüksek yerlerin başında Adalar’ın geldiği belirterek, olası bir yangında adaya ulaşmanın, ek destek vermenin ve ek güç aktarmanın zorluğuna dikkat çekti. Bu sebeple eksta tedbir alınması gerektiğini söyleyen Çelik, 2020 ve 2021 yıllarında Adalar’ın en büyük iki yangınından sonra daha çok tedbir almaya başladıklarını dile getirdi.
Yangın çıkmasını önlemeye yönelik gönüllü ekip kurduklarını söyleyen Çelik, “Buna ek olarak da bu yıl ilk kez denediğimiz, ilk kez test ettiğimiz yine yerli bir firmamızın üretmiş olduğu yerli bir ürün olan sensörlerle, havadaki sıcaklığı, nisbi nemi ve hava kalitesiyle beraber havadaki karbondioksit gazını ölçerek yangın çıkmadan önce tedbir almaya yönelik bir çalışmamız oldu” ifadelerini kullandı.
Çelik, açıklamalarının devamında şu sözlere yer verdi:
“Küçük bir kutu ve güneş enerjisiyle çalışabilen, güneş enerjisi olmasa bile, kendi kendine en az 3 gün bize hizmet verebilen bir ürün. Ağaca herhangi bir zararı olmadan kemer vasıtasıyla bağlıyoruz. Genelde 10 dönüme, yani 1 hektara 1 ürün takmamız yeterli. Heybeliada için de şu anda bundan 7 tane var. Bizim için kritik olan, yangın tehlikesi olan bölgelere 7 tane koyduk. Nemi, sıcaklığı, karbondioksiti ve hava kalitesini ölçerek bize anlık mesaj olarak ya da mail olarak kendi sisteminde haberleşiyor ve ana vericiden bize aktarıyor”