Anadolu’dan eser fışkırırken bu kez Sefertepe’nin insanlığa takdimidir: 10 bin yıllık biblolar
UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Göbeklitepe hakkında, kazılarla özdeşleşen arkeolog Klaus Schmidt'in eşi Çiğdem Köksal Schmidt, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda bölgeye beton döküldüğünü iddia etti. Birkaç saat içinde bakanlıktan yalanlama geldi. Hatta bakanlık suç duyusunda bulunacağını duyurdu
Tarihin sıfır noktası olarak anılan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göbeklitepe tarihi alanına beton döküldüğü iddia edildi. Üstelik iddianın sahibi de bölgedeki kazılarla özdeşleşen arkeolog Klaus Schmidt’in eşi Çiğdem Köksal Schmidt.
Instagram hesabından yaptığı paylaşımda Çiğdem Köksal Schmidt, aslanlı yapı olarak adlandırılan Göbeklitepe’deki bölgeye beton döktüğünü öne sürdü. Ancak kısa bir süre sonra da Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden yalanlama geldi.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Çiğdem Köksal-Schmidt (@cigdemkoeksalschmidt)’in paylaştığı bir gönderi
Schmidt, Göbeklitepe hakkında dün Instagram paylaşımında “Bir misafirimin iki gün önce çektiği fotoğraflar bu yapıdan. Restorasyon yapılıyormuş burada. Duvar sıvaları yepyeni onu da görebiliyoruz ama asıl yapının tabanına takılı kalabilir gözlerimiz, benim kaldı. Burada orijinal tabanın tamamen yabancı modern bir madde ile kapatılması gerekli miydi, 12000 -10000 yıllık mimari eserlerin restorasyonunda benzer örnekler var mı bilmiyorum, beyaz çimento, kum, alçı gibi malzemeler ile neolitik döneme ait bir yapının tabanı niye kaplanır anlamıyorum. Amaç korumaktır herhalde ama madem yeni yapılacak o zaman bütün yapıyı elenmiş steril toprakla doldurup, gömüp üzerine orijinalinin aynısını yapsaydık. En güzel koruma bu olurdu” yazdı.
Çiğdem Köksal Schmidt’in açıklamasından birkaç saat sonra Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden iddiaya yalanlama geldi. Müdürlüğün Twitter/X hesabından yapılan açıklamada: “Göbeklitepe’deki koruma çalışmaları sırasında beton kullanıldığı iddialarına dair kazı başkanlığımızca detaylı açıklamalar yapılmıştır. Bilimin ışığında yürütülen çalışmalarda beton değil orijinal duvar ve zemin dokusuna uygun harç kullanılmıştır. Kamuoyunun bilgisine sunulur” dendi.
Bu paylaşımın hemen ardından da yine Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü “Göbeklitepe’de uluslararası bilim insanlarının katılımıyla gerçekleştirilen koruma çalışmaları hakkında ortaya atılan bu asılsız iddialar hakkında suç duyurusunda bulunulacaktır” diyerek isim vermeden Çiğdem Köksal Schmidt’in mahkemeye verileceğini açıkladı.