Türk ekonomisinin kesin çöküş anının fotoğrafı

Araştırmacı mizah yazarınız Oray Eğin'den telefonuna gelen bir fotoğraftan sonra fena halde karamsarlığa kapılmış.

23 Eylül 2023

Geçen gün tamamen sakin bir şekilde okumaya, yazmaya çalışırken aniden Oray Egin’den bir fotoğraf geldi.

***

Fotoğrafta Oray son derece muzip bakmış. bir şeyler planladığı ve bu her neyse bunun sonucunun hiç iyi olmayacağı o bakıştan zaten belliydi.

***

Oray’ın yanındakini ilk bakışta tanımadım.O adam ABD Başkan adaylarından  biri olmalı ve son seçim sonucunu bekliyor olmalıydı. yüzü o kadar gergindi yani.

***

Sedat Erginmiş meğerse. Sedat sonuçta imkansızı başarmış ve tüm bilim aleminin ciddiyette aşılması imkansız olduğunu söylediği  o  geri dönüşü olmayan eşiği de aşmış ve bizlerin bilemeyeceği bir evrene sonunda geçiş yapmış olmalıydı. surat ifadesi bunu gösteriyordu. bu yer bence ciddiyetin alacakaranlığıydı

***

Ben bunlar yoksa benden habersiz yemek mi düzenlediler diye paniklerken gerçek anlaşıldı. bu ikisi, şimdi sıkı durun, mehmet Şimşek’in new york Goldman Sachs binasında yapacağı toplantıyı izleyeceklermiş.

***

işte bu acı gerçek, bu fotoğrafın benim açımdan Türk ekonomisinin çöktüğü anı belgeleyen fotoğraf olması demekti

***

çünkü fotoğraftaki ciddi olanının toplantıyı en dikkatli izleyip, yazacak kişi olacağı kesindi

***

yani o toplantıdan  Türk  ekonomisini kurtaracak bir formül çıktıysa bunu bir tek Sedat Ergin’den öğreneceğimize  eminim ben.

***

Sihirli formülü bize anlatacak kişi belli olsa da bunun için en azından 10 yıl filan beklememiz gerekecek. çünkü Sedat Ankara’da diplomasi muhabiri olduğu zaman bile gazetesinde taşra okuyucusu onu hiç okuyamamışlardı. Çünkü titizliği nedeniyle hiç bir yazıyı  gazetenin erken  baskısına yetiştiremiyordu.

***

Düşünün  bu gecikme onu bu hayatta en çok bildiği konu olan diplomasiyi bile yazarken oluyordu.

şimdi ise Sedat  fazla ilgilenmediği ekonomi dalında yazı yazmak zorunda.

Bundan sonra neler olacağını ben size şimdi  aşama aşama anlatacağım:

***

Wagner’in beste yapabilmesi için özel lüks ortamlar talep etmesi  gibi   Sedat da ilk önce rahat edeceği çalışma ofisine kavuşmalı.

Daha sonra Mehmet Şimşek’in konuşmasından aldığı  notlar analiz edilecek sonra gerekenler kağıt formatında konulara  göre  dosyalanıp ,arşivdeki yerlerine kaldırılacak. bu aşamada Sedat belki büyük arşivinin tozunu da titizlikle temizlemeye girişebilir. çünkü o arşivinin hep santimine düzenli ve pırıl pırıl olması da gerekiyor nedense onun çalışabilmesi için.

Sedat ekonomiye yabancı olduğundan yazı yazması için ilk önce ekonomi dalında doktora düzeyinde bilgilenmesi gerekecek. Bu Sedat’ın rutin çalışma sürecinin analiz aşamasını  oluşturuyor.

***

Sedat her konuyu ciddi ve temeline inerek bilmek  zorunda olduğundan  analizine Adam Smith, Ricardo ve Malthus’u  okuyarak başlayacak. 

Sonra Karl Marx’ın Kapital’ine sıra gelecektir. Sedat artık ciddiyet alacakaranlığında olduğundan 3 cilde ilave  Grundrisse’yi de okumadan öldür Allah bırakamaz. 

Ayrıca inceleme dipsomanı da olduğundan Louis Althusser, Etienne Balibar, Jacques Ranciere, Pierre Macherey ve Roger Establet’in de bulunduğu ‘Kapitali Okumak’ tartışmasını  analiz edecek ve ancak ondan sonra Keynes’e geçecek. VeChigago okulu ve Milton Friedman’ı inceledikten sonra analiz aşamasını belki  bitirecek.

***

Daha bitmedi bir son aşama daha var. Sedat en sonunda bütün bunları yaptıktan sonra ‘telefonlarım var’ diyerek 6 aylık bir inzivaya çekilecek. ve bu inzivada  Türkiye’de ve dünyadaki  bütün evet bütün dedim, istisnasız herkesle kimseyi atlamadan  analizini tartışacak.

Ve ancak bütün bulardan sonra yazısını belki,  o da belki  gazetesine gönderecek. Belki diyorum çünkü büyük ihtimalle son anda yazdığından tatmin olmayarak bütün bu çalışmalarını baştan yeniden yapacak.

***

Şimdi bunları okuyunca bana ‘ama Sedat perşembe günü bir yazı yazdı’ diyeceksiniz bunu biliyorum.

Evet ama bu yazı Oray’ın sadece eğlenmek içn yazdığına emin olduğum yazısından 24 saat sonra çıktı.

Sedat bence kendisinin rekoru hızla yazdığı bu yazısında sadece toplantının olduğu binadan içeriye  girmesini anlatmış.

***

Sedat yazısını ‘New York’ta önceki gün Goldman Sachs binasında izlediğim toplantı beni özellikle hukuk ve dış politika alanlarında bu düşüncelerle baş başa bıraktı.’ diye bitirmiş.

İşte benim ürktüğüm de zaten bu, onun düşünceleriyle  başabaşa kalması beni resmen dehşete düşürüyor

Anlaşılan  O esas önemli yazısını sadece yukarıda verdiğim kitapları okuyarak değil ayrıca hukuk ve hukuk felsefesi okumaları da  yaptıktan sonra yazacak. Yani 10 yılı da tutturamayabilir, anlayacağınız.

***

Gelelim neden ikisinin birlikte fotoğrafın benim  türk ekonomisinin çöküş anının fotoğrafı gibi yorumladığıma;

Bizi kurtaracak asil formulü bu alemde iyi yazabilecek tek insan bunu en azından 10 yıl sonra yazabilecek.

Muzip suratlı diğerinin  ise ilk yazdığı uzun yazıyı okuduktan ben kendimi çok eğlenmiş hissetim ve suratımda hafit tebessümle bitirdim yazısını.

Onun sihirli reçeteyi bize anlatmayacağı sadece bundan belliydi. Çünkü eğer bir insan  ana konusu türk ekonomisi olması gereken  olan bir yazıyı okumayı  bitirdikten sonra hüngür hüngür ağlamak  yerine gülümseyebiliyorsa bunun anlamı Oray’ın bizimle kafa bulmaya başladığıdır. 

Yani kurtarıcı formulü öğrenmek  için  ya 10 yıl bekleyeceğiz ya da Oray’ın bir gün ciddi olmasını bekleyeceğiz. Bence o daha uzun sürebilir.  

Sizce bizim ekonominin bu kadar beklemeye zamanı kalmış olabilir mi? işte bu nedenle bence onların bu fotoğrafı çöküş anının posteri yapılmalı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.