Trump şimdiye kadarki en kritik davayla karşı karşıya: Başkan seçilse bile cezasını kaldıramayabilir
Eski ABD Başkanı Donald Trump, 'dolandırıcılık' suçlamasıyla dün başlayan davaya katılmak için ikinci günde de mahkemede yerini aldı. Trump, 'uygun zamanda ifade vereceğini' söyledi.
Önce seçim sonuçlarına müdahale suçlamasıyla Georgia eyaletindeki dava nedeniyle sabıka fotoğrafı çekilen ilk eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı oldu; ardından da ‘dolandırıcılık davası’ için sanık sandalyesine oturdu. Bahsettiğimiz kişi ABD’nin Cumhuriyetçi eski Başkanı Donald Trump’tan başkası değil.
ABD tam gaz 2024 başkanlık seçimlerine hazırlanırken, “Amerika’nın geri dönüşü şimdi başlıyor” sözleriyle başkanlık koltuğuna tekrar hazırlanan Trump, son zamanlarda daha çok hakkındaki suçlamalar ve davalarla gündemde.
Trump, Manhattan’daki eyalet Yüksek Mahkemesinde görülen emlak sektöründe ‘dolandırıcılık davası’ için ikinci gün de mahkemeye geldi.
‘Emlak sektöründe yıllarca çok sayıda kişi ve kurumu dolandırdığı’ suçlamasıyla dün başlayan davaya katılan Trump, ikinci günde araç konvoyu ile geldiği mahkemede yerini aldı.
Davanın ilk günü için “Cadı avını izlemeye geldim” sözlerini kullanan eski ABD Başkanı bu sefer de kendi sosyal medya platformu Truth Social hesabı üzerinden New York Başsavcısı Letitia James’e yüklendi. Sözkonusu davanın ‘siyasi saiklerle’ açıldığı iddiasını tekrarlayarak başsavcının çok nadir kullanılan bir yasa ile kendisine dava açmasının ‘çok haksız’ olduğunu savundu.
Trump şu ifadeleri kullandı: “Yasa, siyasi olarak seçilmiş partizan bir savcının, belki arkadaşı olabilecek siyasi olarak seçilmiş bir yargıcı, siyasi rakibini yok etmeye ikna etmesine izin veriyor.”
Söz konusu yasanın anayasal olabileceğini ancak adaletsiz olduğunu belirten Trump, Başsavcı James hakkında da ‘ırkçı’, ‘beceriksiz’, ‘korkunç’, ‘meczup’ ve ‘canavar’ şeklinde kelimeler kullandı.
Trump, gayrimenkullerinin James’in mahkemede belirlediği değerlerinin 50 ila 100 kat üzerinde olduğunu öne sürerek, başsavcıyı New York’ta şiddetli suçların salgın seviyesine ulaşmasına ve eyaletin yasa dışı göçmenlerle dolmasına izin vermekle suçladı.
Duruşmaya ara verildikten sonra basın mensuplarına konuşan Trump, uygun zamanda ifade vereceğini söyledi.
Bugün duruşmada iddia makamının ilk şahidi olarak dün tanık sandalyesine oturan Trump’ın emekli muhasebecisi Donald Bender’in ifadesi de tamamlandı.
Başsavcı Letitia James’in avukatı Kevin Wallace tarafından sorgulanan Bender, salı sabahını Trump’ın yıllık mali durum tablolarını metodik bir şekilde inceleyerek geçirdi. Bender, Wallace tarafından 2012’den 2020’ye kadar olan muhasebe taahhüt mektupları hakkında da sorgulandı ve Trump Organizasyonu’nun Trump’ın mali tablolarını destekleyen veriler sağladığı noktasının altını çizdi.
Bender, bir noktada Trump Organizasyonu’nun mali durum beyanının derlenmesi için ilgili tüm belgeleri teslim etmediğini öğrendiğini söyledi ve ekledi: “Belirli yıllar için görmediğimiz bazı değerlemeler vardı.”
Bender, ifadesinde hatırladığı kadarıyla, bu dokümanları 2016 yılında istemeye başladığını, Trump’ın şirketinin kıdemli yöneticisi Jeffrey McConney’den de bunları istediğini sözlerine ekledi. Ardından Bender, Aralık 2019’dan bu yana Trump ile herhangi bir görüşme yapmadığını öne sürdü.
Bender davanın başladığı Pazartesi öğleden sonra ve Salı günü yaklaşık beş saat boyunca ifade verdi. CNN International, Bender’in daha sonra çapraz sorguya alınacağını kaydetti.
Duruşmanın ikinci gününe Donald Trump’ın sosyal medyada yaptığı ve ardından silinen paylaşımı damga vurdu. Trump, davada görev alan yargıç katibinin adına ve fotoğrafına yer verdiği ve daha sonra silinen paylaşımı damga vurdu.
Trump, Truth Social’da Yargıç James Arthur Engoron’un katibine saldıran bir paylaşımda bulundu. Engoron’un katibinin New York Demokratlarından Chuck Schumer’in ‘kız arkadaşı’ olduğunu iddia etti ve ikisinin birlikte çekilmiş bir fotoğrafını paylaştı. Tepkilerin ardından fotoğraf silinirken Yargıç Engoron davada tarafların personelle ilgili konuşmasını yasakladı.
Bu yasağı ihlal edenlere karşı ciddi yaptırım uygulanacağı uyarısında bulundu.
Yargıç, öte yandan “Bu açıklamayı bir medya yasağı olarak değerlendirin” dedi.
Başsavcı James, Trump’ın, üç çocuğunun ve şirketinin servetini 3,6 milyar dolar fazla gösterdiğini öne sürdüğü iddianamede, yargıçtan, Trump ve çocuklarının New York’ta bir daha şirket kurmamasını ve 5 yıl boyunca ticari gayrimenkul satın almalarını yasaklamasını, 250 milyon dolar para cezasına çarptırılmasını talep ediyor.
‘Emlak sektöründe yıllarca çok sayıda kişi ve kurumu dolandırdığı’ suçlamasıyla açılan davada, Yargıç Arthur Engoron, eski Başkan ve ‘Trump Organization’ adlı şirketinin anlaşmalarda ve finansman sağlama evrakında, varlıklarına aşırı değer biçerek ve net servetini abartarak bankaları, sigortacıları ve iş dünyasından kişileri dolandırdığına ilişkin suçlamaların mahkemede görülmesine hükmetmişti.
Engoron, 35 sayfalık kararında, Trump ile şirketinin ve yöneticilerinin, yıllık finansal durumları hakkında sürekli yalan söyleyerek uygun şartlarda kredi ve düşük sigorta primi elde ettiklerini belirtmişti.
Suçlamaların onanması durumunda Trump’ın bazı şirketlerinin kontrolü, mahkemece atanan kayyuma devredilebilecek.
Yargılama sürecinde yargıç, Trump ve şirketlerinin ödeyeceği para cezasına karar verecek. Başsavcı James, Trump’ın New York’ta iş yapmaktan kalıcı olarak men edilmesini ve 250 milyon dolar para cezası talep ediyor.
Bu da Trump’ın ‘iş imparatorluğuna’ büyük bir ‘darbe vuracak’ adım olarak yorumlanıyor. Trump’ın avukatlarının davayı temyize götürmesi ve davanın Aralık ayına kadar sürmesi bekleniyor.