TCMB anketi: Bankaların kredi standartları gevşeyecek ama talep azalacak
TCMB’nin enflasyon raporunda "Eğitimle bağlantılı kalemler yüksek fiyat artışları ile öne çıkarken kirada süregelen yükseliş eğilimi güçlenmiştir" denildi. Ayrıca petrol kaynaklı enerji fiyat artışına da dikkat çekildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ‘Eylül Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayınladı. Bankanın eylül ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmesinde; üniversite ücreti, okul servisi ve yurt ücreti gibi eğitimle bağlantılı kalemlerin yüksek fiyat artışları ile öne çıktığı, kirada devam eden yükseliş eğiliminin güçlendiği belirtildi. Enflasyon raporundaki veriler eylül ayında okulların açılmasıyla birlikte eğitimle ilgili kalemlerdeki yüzde 30,27’lik, yüzde 25 kira sınırlamasına ve düştüğü öne sürülen talebe rağmen konut alt harcama grubunda ise yüzde 5,76’lık artış işlerin çığırından çıktığını gösteriyor.
Raporda ayrıca “Enerji grubu fiyat artışında başta ham petrol olmak üzere enerji emtia fiyatlarındaki gelişmeler etkili olmuştur” ifadelerine yer verilirken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki ilk sunumunda da bu konuların altını çizmişti.
Merkez Bankası’nın Enflasyon Raporu’nda şu konular öne çıktı:
* Türk lirasındaki değer kaybı, ücret artışı ve vergi düzenlemeleri kaynaklı gecikmeli etkiler zayıflamış, aylık fiyat artışları hizmetler ile alkol-tütün dışında kalan gruplarda yavaşlamıştır.
* Hizmet grubunda hâkim olan dönemsel fiyat belirleme ve geçmiş enflasyona endeksleme davranışları neticesinde güçlü fiyat artışları genele yayılan bir şekilde devam etmiştir.
* Eylül ayında üniversite ücreti, okul servisi ve yurt ücreti gibi eğitimle bağlantılı kalemler yüksek fiyat artışları ile öne çıkarken kirada süregelen yükseliş eğilimi güçlenmiştir.
* Enerji grubu fiyat artışında başta ham petrol olmak üzere enerji emtia fiyatlarındaki gelişmeler etkili olmuştur.
* Gıda grubunda genele yayılan fiyat artışları devam etmekle birlikte, aylık fiyat artışı ekmek ve tahıllar ile sebze fiyatları öncülüğünde son iki aya kıyasla yavaşlama kaydetmiştir.
* Temel mal grubunda aylık enflasyon daha ılımlı bir görünüm arz ederken, dayanıklı mal alt grubunda otomobil fiyatlarının yataya yakın seyrettiği ancak beyaz eşya ve mobilyada yüksek fiyat artışlarının devam ettiği gözlenmiştir.
* Üretici fiyatlarındaki aylık artış eğilimi yavaşlayarak da olsa sürmüş, üretici yıllık enflasyonu temelde enerji fiyatları kaynaklı baz etkisiyle düşüş kaydetmiştir.