ABD Dışişleri: Filistinlilerin Gazze’den zorla çıkarılmasına hayır
Avrupa Konseyi Parlamentosu Meclisi'nin (AKPM) Osman Kavala kararına Türk Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi.10Haber'e konuşan emekli Büyükelçi Aydın Sezgin yaptırım uygulanmasının büyük itibar kaybı olduğunu, AB ile süreci de etkileyeceğini söyledi.
Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinin (AKPM) Türkiye hakkında aldığı Osman Kavala’nın tahliyesiyle ilgili tavsiye kararının “tarihi bir hata” olduğunu savundu.
Bakanlık AKPM’nin söz konusu kararıyla ilgili açıklamasında “AKPM bu girişimiyle adli süreçleri siyasete alet etmekte ve diyalog kanallarını kapatmaya yeltenmektedir. Bu AKPM’nin varoluş nedenini oluşturan demokratik değerlere aykırıdır. AKPM’nin görünürlük kazanmaya yönelik bu pervasızlığı ileride hicapla hatırlanacaktır” ifadelerini kullandı.
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde yapılan oylamada 44 evet, 18 hayır oyu verilmişti. Türkiye’den CHP ve YSP’li parlamenterlerin oylamada evet, Ak Parti, MHP ve İYİ Parti’li parlamenterlerin ise hayır oyu kullandığı öğrenildi. Türkiye dışında hayır oyu veren tek ülke ise Azerbaycan oldu. Parlamentoda sekiz Ak Partili, iki CHP’li, iki MHP’li, bir İYİ Partili ve bir YSP’li milletvekili bulunuyor.
10Haber’e konuşan emekli Büyükelçi ve eski İyi Parti milletvekili Aydın Sezgin konuyla ilgili olarak “Parlamentonun aldığı karar tavsiyedir. Ama bir hissiyatı yansıtır. Bu karar Aralık ayında yapılacak Bakanlar Komitesi’ne gelecek. Onlar ‘oy kullandırmama’ yaptırımı kararı alabilir” dedi.
Aydın Sezgin şöyle devam etti: “Avrupa Konseyi Avrupa kamu hukukunun bekçisi ve gözetleyicisidir. Türkiye şu anda gözetim altında. Türkiye’nin kurucusu olduğu böyle bir kurumda oy kullanma hakkının askıya alınması çok ağır bir durum ve büyük bir itibar kaybı olur.”
AB ile var olan ilişkilerin de karardan etkileneceğini belirten Aydın Sezgin “AB ile Avrupa Konseyi farklı ama geçişkenliği olan kurumlar. Avrupa Konseyi’nin böyle bir karar alması AB ile ilişkileri de etkileyebilir” diye konuştu.