Rönesans’ın kayıpları acılı annenin evine pankart oldu
Türkiye dün yine deprem tedirginliği yaşadı. Van, Mersin, Adıyaman, Malatya ve Bolu sallandı. Bolu’daki depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı’nı tetikleyip tetiklemeyeceği tartışma konusu oldu.
6 Şubat depremlerinin yaralarını sarmaya çalışan Türkiye neredeyse her hafta küçüklü büyüklü yeni deprem haberleriyle sarsılıyor. Dün beş kentte deprem oldu. Bolu’daki 4.5 büyüklüğündeki deprem endişeleri artırdı.
Bolu’daki deprem dün saat 17.07’de meydana geldi. AFAD’ın açıklamasına göre depremin büyüklüğü 4.5 idi. Merkez üssü Bolu kent merkezine bağlı Bağışlar köyü olan depremin yerin yedi kilometre altında meydana geldiği belirtildi. Kentin tamamında ve çevre illerde de hissedilen deprem kentte kısa süreli paniğe sebep olsa da herhangi bir olumsuzluk ihbarı olmadığı belirtildi.
Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde ise 3.5 büyüklüğünde, yerin dört kilometre altında deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi verilerine göre dün saat 13:01’de Mersin Silifke’de de 3.8 büyüklüğünde bir deprem oldu. Ondan üç saat önce, saat 10,04’te Adıyaman’da meydana gelen depremin büyüklüğü ise 3.7 oldu. Deprem yerin 9.55 kilometre derinliğinde meydana geldi.
Kandilli Rasathanesi tarafından açıklanan verilere göre dün saat 06:46’da Girit Adası açıklarında 3.4 büyüklüğünde, yaklaşık bir saat sonra saat 07:20’de de 4.0 büyüklüğünde iki deprem oldu.
Önceki gün Van’ın Tuşba ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremden sonra Van dün gece saat 00.22’de yeniden sallandı. Kandilli Rasathanesi’nin açıkladığı verilere göre Damlacık-Özalp merkezli bu seferki depremin büyüklüğü 3.0, derinliği ise 5 km oldu.
Bolu’daki deprem “Kuzey Anadolu Fayı (KAF) hareketlenecek mi” sorusunu akla getirirken yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür sosyal medya üzerinden açıklama yaptı:
“Bağışlar, Bolu’da 4,5 deprem oldu. MTA canlı fay haritasında bir fay yok ama ben sanki burada kabaca KAF’a paralel bir fay görüyorum. Elbette ki KAF zonunda, sevgiyle.”
KAF 1100 km uzunluğunda sağ yönlü doğrultu atımlı aktif fay hattı. Yaklaşık olarak Van Gölü’nden Saros Körfezi’ne kadar tüm Kuzey Anadolu’yu keser. Pek çok parçadan oluşan fay zonudur. Bir özelliği de dünyanın en hızlı hareket eden fay hatlarından biri olmasıdır.