Solun Bitcoin’le alıp veremediği ne?
ABD’de devletin yasa dışı işleri önlemeye yönelik operasyonlarda ele geçirdiği Bitcoinlerin sayısı 200 bini, değeri ise 5,4 milyar doları geçti. Ayrıca devletin toplam stoğunun çok daha büyük olduğu düşünülüyor.
ABD’de devlet dünyanın en büyük Bitcoin (BTC) stoğuna sahip kurumlarından biri. Wall Street Journal gazetesine göre dijital varlıklara mesafeli davranan ve bu piyasaları kontrol etmek için sürekli önlem alan ABD’de devletin yalnızca yasadışı işleri önlemeye yönelik girişimlerinde el koyduğu Bitcoin sayısı 200 bini geçti. Bugünkü piyasa değerine göre yapılacak hesaplama ABD’de devletin Bitcoin varlığının 5,4 milyar dolardan fazla olduğunu gösteriyor. Ayrıca devletin toplam stokunun çok daha büyük olduğu düşünülüyor. Ancak diğer kripto imparatorlarının aksine devlet bu sanal parayı yatırım amacıyla almadığı için değerindeki artışlar veya düşüşlerle de pek ilgili değil.
ABD’nin 200 bin Bitcoin’den oluşan stoku, siber suçlulardan ve Darknet piyasalarından ele geçirildi. ABD Adalet Bakanlığı, Gelir İdaresi veya başka bir kurum tarafından kontrol edilen cüzdanlar, şifre korumalı depolama cihazlarında çevrimdışı durumda bulunuyor.
Ancak federal hükümetin elindeki Bitcoin ile ne yapacağı uzun zamandır kripto yatırımcıları arasında merak konusu. Olası bir satışın potansiyel olarak fiyatları dalgalandırabileceği ve 1 trilyon dolarlık dijital varlık piyasasında olumsuz etkilere neden olabileceğinden de endişe ediliyor.
Bunun yanısıra ABD, elindeki Bitcoin’i dolara dönüştürme konusunda oldukça yavaş davranıyor. Çünkü yasadışı Bitcoin’e el konulduktan sonra bu varlıkların nakde çevrilmesi için uyulması gereken işlemlerle ilgili yasal süreç yıllar sürebiliyor. Ayrıca bazı durumlarda, kripto para birimi çılgınca değer kazandığı için bu durum hükümetin lehine işleyebiliyor.
ABD Adalet Bakanlığı, 2013 yılında online uyuşturucu pazarı Silk Road’un kapatılmasından bu yana ele geçirilen Bitcoin’i kripto cüzdanlarında saklıyor. Geçtiğimiz yıllarda kurum, Silk Road’un kurucusu Ross Ulbricht’e ait 69 bin Bitcoin, başka bir suçludan ise 50 bin 676 Bitcoin ele geçirmişti. O günden bu yana Bitcoin’in değerinde büyük bir artış oldu.
2016’da ise kripto borsası Bitfinex, teknoloji girişimcisi Ilya Lichtenstein tarafından hacklendiğinde Bitcoin 600 dolar civarında işlem görüyordu. Adalet Bakanlığı, Lichtenstein ve eşi Heather Morgan 2022’de tutuklandığında yaklaşık 95 bin Bitcoin’e el koydu. O dönemde Bitcoin’in değeri 44 bin dolar idi. Bugün ise 27 bin dolar civarında bulunuyor.
Bitcoin odaklı varlık yöneticisi River Financial’a göre, kripto para biriminin Satoshi Nakamoto anonim adıyla bilinen yaratıcısının yaklaşık 22 bin adreste depolanan bir milyondan fazla BTC’ye sahip en büyük bitcoin sahibi olduğu tahmin ediliyor. Site, Nakamoto’nun sahip olduğu varlıkların hiçbirinin, birkaç test işlemi dışında taşınmadığını belirtti.
BitInfoCharts tarafından derlenen cüzdan adresi verileri, en çok bBTC sahibi olanların Binance (BNB) ve BitFinex kripto borsalarına bağlı adresler olduğunu ortaya koydu.
Bir Binance cüzdanı, 7,3 milyar dolardan fazla değere sahip ve dolaşımdaki BTC arzının neredeyse yüzde 1,3’ünü temsil eden 248.597 BTC ile en zengin tek adres oldu. BitFinex cüzdanı 178.010 veya BTC’nin mevcut dolaşımdaki arzının yaklaşık yüzde 0,92’sini elinde tutarken, 127.351 BTC tutan üçüncü en zengin adres de Binance ile bağlantılıydı. .
Blok zinciri verileri şeffaf ve cüzdan bakiyeleri halka açık olsa da, bir cüzdan adresi sahibi kimliğini gönüllü olarak açıklamadığı sürece anonim kalıyor. En büyük anonim balina, yaklaşık 3,5 milyar dolar değerindeki 119.347 BTC ile listede dördüncü sırada yer aldı.
ABD merkezli yazılım şirketi MicroStrategy (MSTR), halk açık şirketler arasında dünyanın en büyük bitcoin stoğu sahibi kurumu. MicroStrategy’nin elinde 132.500 BTC bulunuyor. Kripto meraklısı Elon Musk’ın şirketi Tesla da dönemsel olarak birlikte değişmekle birlikte bilançosunda hemen hemen her zaman 2 milyar dolardan fazla bir kripto varlık bulunduruyor.