Erdoğan itidal çağrısı yaptı, Türkiye’den Hamas’a destek yok
Dünyada Filistin'e destek gösterileri devam ediyor. Dün en kalabalık destek Londra'daydı. Yüz bine yakın gösterici ellerinde Filistin Bayraklarıyla Başbakanlık konutuna yürüdü.
İki haftadır devam eden İsrail ile Filistinli Direniş Örgütleri arasındaki savaş tüm dünyanın ana gündem maddesi olmaya devam ediyor. Yüzbinlerce kişi sokaklarda Gazze için ses yükseltmeyi sürdürürken eylemlerin en kalabalık olanlarından birine dün Londra ev sahipliği yaptı. Yaklaşık yüz bin kişi sokağa çıkarak Başbakanlık konutunun yolunu tuttu.
İçişleri Bakanı Suella Braverman’ın ülkede bazı durumlarda ‘Filistin bayrağı sallamanın yasal olmayabileceği’ açıklamasına inat, göstericiler binlerce Filistin bayrağıyla yürüyüşe katıldı.
İngiltere’nin başkenti Londra’da Filistin’le dayanışma gösterisi için toplanan on binlerce kişi polisin yoğun güvenlik önlemleri altında Başbakanlığa yürüdü. İsrail’in Gazze’ye yönelik kuşatma ve saldırılarını protesto etmek isteyen on binlerce Filistin destekçisi öğle saatlerinde başkentin simge mekanlarından Oxford Caddesi’ndeki Marble Arch’ta toplandı. “Gazze’de soykırım var”, “İşgale son”, “Şimdi ateşkes” yazılı pankartlar taşıyarak “Filistin’e özgürlük” sloganları atan göstericiler daha sonra Marble Arch’tan Londra’nın simgesi Downing Street 10 numaraya doğru yürüyüşe geçtiler.
Ülkedeki çok sayıda sivil toplum kuruluşunun çağrısıyla Filistin’le dayanışma eylemine katılan göstericiler İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılara son verilmesi, derhal ateşkes ilan edilmesi ve Gazze’ye insani yardım malzemelerinin eksiksiz girişine izin verilmesi çağrısında bulundu.
Polisin geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleşen yürüyüşe katılanlar İngiliz hükümetinin İsrail’e verdiği desteğe de tepki gösterdi. Filistin yanlısı göstericiler İsrail’in işlediği savaş suçlarına suç ortaklığı yapmakla itham ettikleri hükümeti protesto etti.
İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’a isminin verilmemesi şartıyla konuşan bir gösterici “Bir gün evine dönmek isteyen bir Filistinli olarak, Gazze’de kardeşleri ve ailesi olan bir Filistinli olarak keşke daha fazlasını yapabilseydik, ama şu anda yapabileceğimiz tek şey protesto etmek” dedi.
Slogan ve pankartların çoğu İsrail karşıtı sloganlar içeriyordu ve bir protestocu İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun resimlerinin yer aldığı ve ‘Savaş suçlarından aranıyor’ mesajının yer aldığı bir pankart taşıdı.
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.
Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlatmıştı. Gazze’den düzenlenen saldırılarda 306’sı asker 1400 İsraillinin öldüğü, 4 bin 834 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.
Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 1756’sı çocuk 4 bin 385 kişinin öldüğünü, 13 binden fazla kişinin yaralandığını duyurmuştu. İşgal altındaki Batı Şeria’da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 84 Filistinlinin öldüğü belirtilmişti.
İsrail’in saldırılarında 16 gazeteci yaşamını yitirmişti. İsrail’in Lübnan sınırında 8 Ekim’de İsrail ordusu ile Hizbullah arasında başlayan çatışmalarda ise 12 Hizbullah, iki İslami Cihad üyesi, biri gazeteci üç sivil hayatını kaybetmişti.
Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da üç İsrail askeri ve bir İsrailli sivil yaşamını yitirmişti.