Salman Rushdie: Kötü rüyalar görüyorum
Yazar Salman Rushdie'ye Alman Yayıncılar Birliği Barış Ödülü takdim edildi. 175 yıllık tarihi Paul Kilisesi’nde düzenlenen bir törenle ödülünü alan Rushdie, konuşmasında İsrail-Filistin savaşına ilişkin soruyu da yanıtladı: "Yazarlar savaşı bitiremez ama insan acılarını belgeleyebilir."
Yazar Salman Rushdie’ye bu yıl başında verileceği açıklanan Alman Yayıncılar Birliği Barış Ödülü takdim edildi. Yazara 25 bin euro da para ödülü verildi. 175 yıllık tarihi Paul Kilisesi’nde düzenlenen törende ödülünü alan Rushdie konuşmasında ifade özgürlüğü çağrısı yaptı.
Alman Yayıncılar Birliği tarafından yapılan açıklamada Barış Ödülü’ne layık görülen Salman Rushdie’nin “Mücadeleci kişiliği, yaşama olumlu bakışı ve hikaye anlatma sevinciyle dünyayı zenginleştirdiği için bu ödülle onurlandırıldığı” açıklanmıştı. Jüri ayrıca şiddet tehditleri alan Rushdie’yi “büyük hayal gücü” ve “derin insancıllığı” için övmüştü. 1950 yılından bu yana düzenlenen Barış Ödülü daha önce Orhan Pamuk, Yaşar Kemal ve Margaret Atwood’a da verilmişti.
76 yaşındaki Rushdie 2022 yazında New York’ta bir konferanstaki konuşması sırasında bıçaklı saldırıya uğramış, bir gözünü kaybetmişti. Uzun tedavi sürecince etkinliklerden uzak duran Rushdie geçen ay PEN ödül törenine katılarak sürpriz yaptı ve dönüşünün ilk adımını attı.
Hemen ardından da İngiltere’de kraliyet nişanı aldığı bir törende yeniden yazmaya başladığını söyledi. Ne yazacağı merak edilirken, çevrimiçi bir edebiyat buluşmasında “Bana yapılan saldırı hakkında bir kitap yazmaya çalışıyorum. Sadece uğradığım saldırı hakkında değil; tam olarak ne yaşandığı ve bunun ne anlama geldiği üzerine de bir kitap kaleme alacağım. Birkaç yüz sayfalık kitap olacak. Yazması kolay değil ama başka bir şey yapabilmek için atlatmam gereken bir şey. Bununla hiçbir ilgisi olmayan bir roman yazmaya gerçekten başlayamam. Bu yüzden bununla ilgilenmem gerekiyor” dedi. Rushdie uğradığı saldırıyı ‘Bıçak’ adını verdiği bu kitapla anlatacak. Yayın tarihi 16 Nisan olarak duyurulan kitapta yazar saldırı sonrasında yaşadıklarını anlatıyor.