Blinken ateşkes için dokuzuncu kez İsrail’de: Bu belki de son fırsat
İsrail'in elektriğini kestiği Gazze hastanelerinde jenaratörler de durma noktasına geldi. Şehre giren tıbbi malzemeler yetersiz. 10Haber'e konuşan Şifa Hastanesi yetkilisi Enver Atallah “18 günde giren TIR sayısı 54. Bunların da yarısı çadır, yarısı kefen 'Ölüm sizden, kefen bizden' diyorlar” dedi.
Hamas 7 Ekim’de Aksa Tufanı operasyonuyla İsrail’e saldırdı. İsrail’in tepkisi Gazze’yi bombardıman altına almak oldu. Savaşın 11. gününde Gazzelilerin güvenli olduğunu düşünerek sığındığı Ehli Arap Hastanesi vuruldu. Önceki gün de Şifa Hastanesi çevresinde bir karakol ve apartman hedef alındı.
İsrail’in elektriği kestiği Gazze Şeridi’nde en büyük sorun hastanelerde yaşanıyor. Elektrik ve suyu olmayan hastanelerde akaryakıt da olmadığı için jeneratörler durma noktasına geldi. Dünya Sağlık Örgütü Gazze’deki sağlık tesislerinin neredeyse üçte ikisinin, İsrail’in hava saldırılarındaki büyük ve ölümcül artış nedeniyle faaliyeti durdurduğunu açıkladı. Nitekim Gazze’de 35 hastaneden 12’si de, 72 sağlık tesisinden 46’sı artık çalışmıyor.
Filistinli Sağlık Bakanlığı yetkilisi ve Şifa Hastanesi görevlisi Enver Atallah 10Haber’e yaptığı değerlendirmede Gazze’ye giren yardımların yetersiz olduğunu söyledi. İki buçuk milyon insanın yaşadığı Gazze’ye savaştan önce günde 500 TIR girdiğini belirten Atallah “18 günde giren TIR sayısı 54. Bunların da yarısı çadır, yarısı kefen” dedi.
Atallah şöyle devam etti:
“Toplamda 54 TIR girdi. Normal günlerde haftanın beş günü 500 TIR giriyordu. Bunları Gazze şeridi olarak biz ithal ediyorduk. Şimdi sadece 54 TIR’a izin verdiler. Bir litre akaryakıt girmedi. Yardımlar giriyor ama giren yardımın dörtte biri ya çadır ya da kefen. Bu ne demek. ‘Ölüm sizden kefen bizden’ diyorlar. Ya öleceksiniz ya da çadırda kalacaksınız diyorlar. 50 ton gıda girdi. İki buçuk milyona bölerseniz kişi başı 20 gram gıda. Bir yudum su bile değil.”
Şifa Hastanesi’ne 50 bin insanın sığındığını belirten Atallah “Önceki gece Şifa Hastanesi çevresi bombalandı, camlarımız kırıldı. Bombalamada bir çocuk hayatını kaybetti. Şifa Hastanesi’ne yaklaşık 50 bin kişi sığındı. Sağlıkla ilgili çok eksiğimiz var. Elektrik ve akaryakıt gelmezse durum çok daha kötüye gidecek. Biraz önce Sağlık Bakanı açıklamada yaptı. Sağlık sistemi çökmek üzere. Dün akşam bir hastanemizde elektrik kesildi ve yakıt da tükendi. Yaralılar büyük sorun yaşıyor. Hastanelerimizi sonuna kadar açık tutacağız. Sağlık sistemi düşmüş durumda” diye konuştu.
Şehre elektrik verilmediği için hastanelerin jeneratörle enerji sağladığını söyleyen Atallah sözlerini şöyle noktaladı: “İlk günden beri akaryakıt ve elektrik sorunu var. Jeneratörler yakıt olmayınca çalışmıyor. 18 günden beri çalışıyor, ama 24 saat sonra çalışamaz. Evlerden arabalardan mağazalardan yakıt kampanyası başlattık, topladık ancak o da tükendi.”