Beyaz eşyacılar daha çok ihracat için iç pazarda destek istiyor

Beyaz eşyacılar iç pazardaki canlılığın ihracatı da destekleyeceğini söylüyor. Bunun için de iç pazarda kredi kartı taksit sayılarının artırılması, kredi faiz ve komisyon oranlarının düşürülmesi gibi iyileştirmeler istiyor.

Ekonomi 26 Ekim 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Yılın ilk 9 ayında altı ana üründe ihracat ve iç satışlardan oluşan toplam satışlar yaklaşık 24 milyon adet olarak gerçekleşti.

Türkiye’de beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektörünün yüzde 90’ını temsil eden Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin (TÜRKBESD) verilerine ihracatta yılın ilk 9 ayında işlerin pek de iyi gitmediğini gösteriyor.

Sektördeki yerli ve uluslararası şirketlerin üye olduğu  (Arçelik, BSH, Dyson, Electrolux, Groupe SEB, Haier Europe, LG, Miele, Vestel) TÜRKBESD 2023’ün ilk 9 ayında  buzdolabı, çamaşır, bulaşık makinesi, fırın, derin dondurucu ve kurutucuda (6 ana ürün) yurt içi satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artarken, üye şirketlerin ihracatı bu dönemde yüzde 12 düştü. Yılın ilk 9 ayında altı ana üründe ihracat ve iç satışlardan oluşan toplam satışlar yaklaşık 24 milyon adet olarak gerçekleşti ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 oranında azaldı.  Üretim miktarı da bir önceki döneme göre yüzde 1 düştü.

Beyaz eşyacıyı bu yıl iç pazar satışları kurtardı: Yüzde 21’lik artış...Beyaz eşyacıyı bu yıl iç pazar satışları kurtardı: Yüzde 21’lik artış…

‘İç pazarın kaldıraç etkisinden yararlanmak şart’

TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, küresel konjonktür nedeniyle ihracat daralmasıyla karşı karşıya olan sektörün bu dönemde üretim hacmi ve istihdamı koruma çabası içerisinde olduklarını belirtti. Türkiye’nin, 2028 yılı için önüne 400 milyar dolar ihracat hedefi koyduğunu belirten Sığın “Biz de beyaz eşya sektörü olarak bu hedefe önemli bir katkı sağlayacağımıza inanıyoruz’’ dedi. Ancak Sığın ihracattaki azalmanın üretim üzerine negatif etki yapmasını engellemenin yolunun iç pazarın kaldıraç etkisinden faydalanmak olduğunu belirterek şunları söyledi:

“İhracattaki düşüşü bu zamana kadar iç satışlar büyük oranda dengeledi. Böylece üretim ve istihdam yapımızı koruyabildik.  Gelinen noktada tüketimi kısmaya yönelik; kredi kartı taksit sayılarının azaltılması, kredi faiz ve komisyon oranlarının yükseltilmesi gibi uygulamalar bulunduğunu gözlemliyoruz. Bunların yaygınlaştırılması, sektörümüzün bu yıl itici gücü olan iç piyasa dinamizmini etkileyerek üretim ve istihdam dengemizi riske atabilecektir.”

Beyaz eşyada 4.5 milyar dolarlık tehlikeBeyaz eşyada 4.5 milyar dolarlık tehlike

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.