Yapay zeka Microsoft’u 3 trilyon dolarlık şirket yaptı
ABD Adalet Bakanlığı, Google'ın Apple'a para ödeyerek otomatik arama motoru olarak kullanılmasının rekabet yasalarına aykırı olduğunu söylüyor. Dava ilerledikçe yeni detaylar da ortaya çıkıyor. Örneğin Apple, anlaşmayı kaybetme korkusuyla yıllardır arama motoru geliştirememiş.
Google; Mac, iPad ve iPhone’lardaki Safari’de varsayılan arama motoru olmak için her yıl Apple’a milyarlarca dolar ödüyor. Bunu zaten biliyoruz, geçen ay Google sırf bu sebepten son 20 yılın en büyük antitröst davasında hakim karşısına çıktı. Ancak Google’ın Apple’a tam olarak kaç milyar dolar ödediği, bu paranın hangi koşullara bağlı olduğu ve anlaşmanın ortadan kalkması halinde neler olacağını biliyor muyuz? ABD’nin Google’a karşı devam eden davasında bu sorular defalarca gündeme geldi, harcanan miktarın büyük bir kısmı medyaya kapalı mahkeme salonlarında açıklandı.
Ancak New York Times’ın haberi bu konuyla ilgili olarak karşımıza net bir rakamla çıkıyor: Google Apple’a 2021 yılında yaklaşık 18 milyar dolar ödemiş. Dava boyunca bu miktarın 10 milyar dolar ile 20 milyar dolar arasında olduğu yönünde birtakım tahminler vardı. Bu nedenle bu miktar birçok kişi tarafından şaşkınlıkla karşılanmadı. Ama kabul etmek lazım ki beklentileri de aştı.
Google bu parayla Apple cihazlarında öncelikli konuma sahip olmakla kalmadı, aynı zamanda Apple’ın kendi arama motorunu geliştirmesine de mani oldu. Şu anda Apple’da makine öğrenimi ve yapay zeka konusunda çalışmalar yapan eski Google yöneticisi John Giannandrea, duruşma sırasında Apple’ın Bing’i satın almaktan tutun da kendi arama motorunu kurmaya kadar her şeyi düşündüğünü ancak hem Google ile rekabet etmekten hem de imzaladığı anlaşmayı kaybetmekten korktuğunu anlattı.
Microsoft CEO’su Satya Nadella, Apple’ın Google ile anlaşmasının sonlanmasının söz konusu şirkete bir zararını daha anlattı: Google giderse Gmail, Maps ve YouTube gibi oldukça popüler uygulamalarını Chrome ve Google’ın reklamını yapmak için kullanabilir ve insanları Safari’den uzaklaştırabilir. Bu da Apple’ın başka bir arama motoruyla yapacağı olası bir anlaşmanın değerini düşürebilir. Bu açıdan baktığımızda Google/Apple anlaşmasının kazan-kazan durumunun yanı sıra barış anlaşması niteliği taşıdığı da görülüyor.
NYT’nin haberine göre Nadella haklıydı. Son yıllarda Apple’ın dahili Spotlight özelliğindeki iyileştirmelerin tehdidini hisseden Google, Chrome’a da benzer bir özellik ekleyerek Spotlight’ın altını oymanın yollarını aradı. Google ayrıca daha fazla insanı Chrome’a çekmek için Avrupa Birliği’nin yeni rekabet yasalarını nasıl kendi lehine kullanabileceğini araştırmaya başladı.
Apple’ın Google ile yaptığı anlaşmanın şartları ve etkileri, ABD ve Google arasındaki davanın en kritik konusu haline geldi. Adalet Bakanlığı, Apple’ın devasa pazar payına erişimi olan herhangi bir arama motorunun anında güçlü bir oyuncu haline geleceğini ifade eden tanıkların ardından bunun rekabete aykırı bir tekelcilik anlamına geldiğini savundu.
Google, dün duruşmanın kendi kısmına giriş yaptı. Şirketin avukatları önümüzdeki birkaç haftayı davaya hazırlanmakla geçirecek. Şimdiye kadar dava Google’ın rakiplerini dışarı ittiği için değil de en iyi arama motoru olduğu için başarılı olduğu yönündeydi. Google’a göre insanların arama motorlarını değiştirmesi kolay ancak görülüyor ki kullanıcıların varsayılan arama motorunu değiştirmemesi için Google’ın yılda 18 milyar dolar ödemesi gerekiyor.