Filistin asıllı politikacı Tlaib’e ABD sansürü

ABD Temsilciler Meclisinin ilk Filistinli üyesi Rashida Tlaib İsrail'e yönelik eleştirileri nedeniyle hedef haline geldi. Tlaib'in İsrail'e ilişkin eleştirileri nedeniyle kınama kararı alındı.

Dünya 8 Kasım 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Amerika Birleşik  Devletleri (ABD) iç siyaseti de İsrail ve Filistinli örgütler arasındaki savaş nedeniyle kaynamaya devam ediyor. Haftalardır farklı konularla gündeme gelen Temsilciler Meclisi’nin bu kez gündeminde ise sansür var. Sansürün uygulanmasına karar verilen kişi de Temsilciler Meclisi’nin ilk Müslüman kadın üyelerinden Filistin asıllı Rashida Tlaib. 7 Ekim’den bu yana İsrail’in Gazze’deki suçlarına dikkat çekmeye çalışan Taib, Tel Aviv’e yönelik eleştirileri nedeniyle birçok kişinin hedefi haline gelmişti. Temsilciler Meclisi de Tlaib’in  “İsrail eleştirilerinin kınanması” için sunulan karar tasarısını kabul etti. Temsilciler Meclisi Üyesi Cumhuriyetçi Rich McCormick’in Tlaib’in İsrail karşıtı söylemlerinin kınanması için sunduğu karar tasarısı 188 “hayır” ve 4 “çekimser” oya karşı 234 “evet” oyu ile kabul edildi.

Temsilciler Meclisinin onayladığı bu tasarıda Tlaib “7 Ekim’den bu yana yanlış söylemler yaymak ve İsrail devletinin yok edilmesi çağrısı yapmak” ile itham ediliyor.

‘İnsanlığımızı kaybedemeyiz’

Temsilciler Meclisinin Filistin asıllı tek üyesi Tlaib kendisine yönelik kararın oylamasından hemen önce duygusal bir konuşma yaptı.  Tlaib “Bunu söylemek zorunda kaldığımıza inanamıyorum. Filistin halkı harcanamaz. Biz de diğer herkes gibi insanız” dedi.

Kürsüden Temsilciler Meclisi’ne seslenen Tlaib meslektaşlarından empati görmeyi umarak anneannesinin fotoğrafını gösterdi, “Büyükannem, tıpkı diğer tüm Filistinliler gibi hayatını özgür ve onurlu yaşamak istiyor” dedi. Yaptığı eleştirilen İsrail halkını değil yönetimini bağladığını söyleyen Temsilciler Meclisi Üyesi Tlaib “ortak insanlık” çağrısı yaptı, “bunu kaybedemeyiz” deyip devam etti: “İnancı, etnik kökeni ne olursa olsun insanların hayatını kurtarmak için bu mecliste konuşmak, tartışmalı olmamalı. Filistinli ve İsrailli çocukların ağlamalarının benim için farkı yok. Benim anlamadığım neden Filistinli çocukların ağlamaları size farklı geliyor? Ortak insanlığımızı kaybedemeyiz.”

İnsanlar ve hükümetleri ayrı tutmanın öneminden bahseden Tlaib hiçbir hükümetin eleştirilerin ötesinde olmadığını söyledi, İsrail hükümetini eleştirmenin “antisemitik” olduğu fikrinin çok tehlikeli bir emsal teşkil ettiğini belirtti. Tlaib bu fikrin ülke genelinde insan hakları adına konuşan farklı sesleri susturmak için kullanıldığına vurgu yaptı.

Sansür girişimlerine karşı kendisini savunan Tlaib bunların kendisini susturmaya yönelik bir çaba olduğunu söyledi ve “Meslektaşlarım, bariz yalanlarla dolu kararlarla benim konumumu çarpıtmaya başvuruyor” dedi.

‘Nehirden denize özgürlük için’

Tlaib bir aydır İsrail’in Gazze’ye yönelik intikam saldırılarını eleştirmesiyle gündemdeydi. 3 Kasım’da sosyal medya platformu X’teki  ABD Başkanı Joe Biden’a seslendiği paylaşımında ABD Başkanı ve ekibinin İsrail’e destek verdiği açıklamalarına İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinli çocukların görüntülerini de eklemiş, “Joe Biden, Filistin halkına yönelik soykırımı destekledi. Amerikan halkı bunu unutmayacak. Biden ya şimdi ateşkesi destekle ya da 2024’te bize güvenme” demişti.

Paylaşımın ikinci kısmında ise Tlaib “Nehirden denize, ölüm, yıkım veya nefret için değil, özgürlük, insan hakları ve barış içinde bir arada yaşama çağrısıdır. Çalışmalarım ve savunuculuğum her zaman inanç veya etnik kökene bakılmaksızın tüm insanlar için adalet ve haysiyet merkezlidir” demişti.

Susturma girişimi ilk değil

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Marjorie Taylor Greene, ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail’e yönelik eleştirilerinden dolayı Filistin asıllı mevkidaşı Rashida Tlaib hakkında kınama kararı aldırmak için yeniden harekete geçtiğini açıklamıştı. Greene’in ilk girişimi 18 Ekim’de olmuştu.  Greene, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Tlaib’in, Biden’ın “İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına izin vermek suretiyle, Filistin halkına yönelik soykırımı desteklediğini” iddia ettiğini savunmuş, Tlaib hakkında kınama kararı çıkarmak için yeni bir girişimde bulunduğunu belirtmişti. Paylaşımında “Terörist Tlaib’e yönelik kınama kararımı yeniden sunuyorum” diyen Greene Michigan Temsilcisi Tlaib hakkında daha önce sunduğu ilk karar tasarısını, bazı ifadelerini değiştirerek yeniden hazırladığını belirtti. Tasarının onayı için de Temsilciler Meclisinin Cumhuriyetçi üyelerinden destek istedi.

Cumhuriyetçi Greene 18 Ekim’de, açıklamalarında İsrail’e yönelik tutumundan dolayı Tlaib’in tavrının “antisemitik olduğu” gerekçesiyle kınanması için karar tasarısı sunarak “Tlaib, Temsilciler Meclisinde Hamas yanlısı bir başkaldırı düzenlemiş, birçok kez Yahudi karşıtı hareketlerde bulunmuş ve İsrail’e olan nefretini göstermiştir” demişti.

Temsilciler Meclisinde yapılan ilk oylamada, söz konusu kınama kararı için gerekli sayıya ulaşılamamıştı.

Kınama kararının yaptırımları neler?

ABD’de Temsilciler Meclisi üyelerine yönelik sunulan “kınama” karar tasarılarının herhangi bir yaptırımı bulunmuyor. Bu tasarının onaylanması ile Temsilciler Meclisi üyeleri, kınanan üyenin görüşlerini onaylamadıkları yönünde görüş bildirmiş oluyor. Tek başına kınama kararı, kınanan üyenin komitelerdeki görevini etkilemiyor.

ABD Temsilciler Meclisi'nin yeni gündemi: Filistinlileri ülkeye almamakABD Temsilciler Meclisi’nin yeni gündemi: Filistinlileri ülkeye almamak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.