BM’de Güvenlik Konseyi’nden geçmeyen Gazze ateşkesi Genel Kurulda ezici çoğunlukla kabul edildi
İsrail Dışişleri Bakanlığı, Hamas'ın 7 Ekim'de "Aksa Tufanı" operasyonu adını verdiği saldırılarda öldürülen ve daha önce 1400 olarak açıklanan ölü sayısını 1200 olarak düzeltti. Kararın UNESCO'nun kabul ettiği tasarının ardından gelmesi dikkat çekti.
Gazze’deki uluslararası tepkilere neden olan bombardıman sürerken İsrail Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Gazze’deki duruma ilişkin aldığı karara tepki gösteren bir açıklama yayımladı.
Açıklamada 7 Ekim’deki saldırılarda öldürülenlerin sayısının 1400 yerine 1200 olarak belirtilmesi dikkat çekti.
Nitekim İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Hayat 7 Ekim saldırılarında öldürülenlerinin sayısının düzeltildiğini belirtti.
İsrail makamları önceki açıklamalarında 7 Ekim saldırılarında öldürülenlerin sayısını 1400 olarak duyurmuştu.
İsrail Dışişleri Bakanlığı UNESCO’nun 42. Genel Konferansı’nda Filistin ve Gazze’deki mevcut durumun etki ve sonuçları kapsamında UNESCO’nun yetkilerine ilişkin karar tasarısının kabul edilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.
UNESCO’nun Gazze’deki durumla ilgili kararının “tek taraflı” olduğu ileri sürülen açıklamada “İsrail kararı “tiksintiyle karşılayıp reddediyor” dendi.
Açıklamada UNESCO’nun “aşırılıkçı hükümetlerin ve terörizmi destekleyenlerin hizmetinde” olduğu ve “temel gerçeklerin çarpıtılması ve katliamların inkar edilmesi konusunda işbirliği yaptığı” iddia edildi.
UNESCO oturumunda Gazze’de öldürülen siviller için saygı duruşunda bulunulmasına da tepki gösterilen açıklamada şu ifade kullanıldı:
“Yalnızca Filistinli kurbanların anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunan UNESCO doğası gereği ahlaki zafiyeti olan kendisinden ve tartışmalarından utanması gereken bir kuruluştur.”
Bakanlık İsrail’i destekleyen ülkelere ve önerdiği değişiklikler için ABD’ye teşekkür etti.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) 42. Genel Konferansı’nda Türkiye’nin de eş sunucusu olduğu, Gazze’de sivillere saldırıların derhal sona erdirilmesi çağrısı yapan karar tasarısı 8’e karşı 96 oyla kabul edildi.
33 ülkenin ise çekimser kaldığı oylamada kabul edilen Gazze ve Filistin Konulu Karar’da çocuklar, kadınlar, gençler, öğretmenler ve eğitim çalışanları başta olmak üzere sivillere saldırıların derhal sona erdirilmesi, okullar ve üniversitelerin hedef alınmaması ve kültürel mirasa daha fazla zarar verilmemesi çağrısı yapıldı.
Gazze’de gazetecilerin öldürülmeye devam edilmesinin ve basın merkezleri ve medya kuruluşlarının hedef alınmasının kınandığı kararda, suya ve enerjiye erişimin ve insani yardımların engellenmesinden duyulan endişe dile getirildi.
UNESCO yönetiminden Gazze’ye acil yardım için acil program hazırlaması ve bunu uygulamaya geçirmesi talep edilen kararda, UNESCO’nun yetki alanlarında ilgili ortakların da bu amaçla seferber edilmesi istendi.