Lorenzo Brown Dünya Kupası’nı pas geçebilir
İspanya'nın başkenti Madrid'de gündüz vakti sokak ortasında çenesinden vurulan aşırı sağcı politikacı Alejandro Vidal-Quadras, polise verdiği ifadede saldırının arkasında İran rejiminin olduğunu öne sürdü. İran Büyükelçiliği ise İran Halkın Mücahitleri Örgütü'nü (MKO) suçladı.
İapanya’da Halkın Partisi’nin (PP) eski Katalonya Bölge Başkanı ve aşırı sağcı Vox partisinin kurucularından Alejandro Vidal-Quadras yerel saatle 13.30’da Madrid’de yüzünden vuruldu.
Hastaneye kaldırıldığında bilincinin yerinde olduğu bildirilen Vidal-Quadras’ın uğradığı saldırının, hükümetin çıkardığı Katalan affının hemen ardından gelmesi dikkat çekti.
Who shot the founder of Spain’s far-right Vox party?
— Daily Round Up (@DailyRoundUp1) November 10, 2023
Madrid’in lüks Salamanca semtinde motosikletli ve kasklı bir saldırgan tarafından çenesinden vurulan İspanyol siyasetçi, saldırganın motivasyonlarının artan ulusal siyasi gerilimlerle bağlantılı olduğu yönündeki inanışın aksine potansiyel suçlunun İran rejimi olduğuna işaret etti. İspanyol basınının aktardığına göre Vidal-Quadras, polise verdiği ifadede “Başka düşmanım yok” dedi.
Durumu ciddi olan 78 yaşındaki politikacı, uzun süredir İran hükümetine yaptığı muhalefetle biliniyor. Vidal-Quadras, suikast girişiminin İran’ın emrinde olan bir tetikçi tarafından gerçekleştirildiğine inanıyor.
El Mundo’nun aktardığına göre İran Ulusal Direniş Konseyi (NCRI) Başkanı Meryem Rajavi, “Bizim için şurası çok açık ki, asıl şüpheli, Dr. Vidal-Quadras’ın hayatının önemli bir bölümünü savaşmaya adadığı İran’da iktidarda olan dini faşizmdir” dedi.
Aynı gün suikast girişimine ilişkin bir mesaj yayımlayan İran Büyükelçiliği ise mesajında suçlamaların hiçbirine değinmedi. Büyükelçilik saldırılardan İran Halkın Mücahitleri Örgütü’nü (MKO) sorumlu tuttu. Söz konusu örgütün 17 binden fazla masum sivili katlettiği tahmin ediliyor.
MKO, merkezi şu anda Arnavutluk’ta bulunan ve ideolojik altyapısını İslam’a ve devrimci Marksizm’e dayandıran İranlı muhalif bir örgüt.
Tahran’ın MKO’nun siyasi kolu olarak gördüğü İran Ulusal Direniş Konseyi’ni (NCRI) savunan Vidal-Quadras ise İran’ın uzun süredir ‘izleme listesi’nde yer alıyor.
Henüz saldırının nedenini tespit edemeyen İspanyol polisi şimdi sağcı politikacıların iddialarının doğru olup olmadığını araştırıyor.
Hükümet kurmak için Katalan parti Junts’un desteğine ihtiyaç duyan Sosyalist Parti lideri Başbakan Pedro Sanchez, 2017’deki tartışmalı bağımsızlık referandumunu düzenleyen Katalan siyasetçilerin affına karar vermişti.
“İsrail’in Avrupalı Dostları” adlı lobi grubunun da üyesi olan Vidal-Quadras, saldırıdan kısa bir süre önce X hesabından yaptığı paylaşımda, İspanya’da sosyalistlerin azınlık koalisyon hükümeti kurmak ayrılıkçı Katalan siyasi partilerden Junts ile anlaşmasını eleştirmişti.
Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ile Junts arasındaki anlaşmanın “İspanya’nın hukuk devleti yapısını parçaladığını ve güçler ayrılığı ilkesini sonlandırdığını” savunan Vidal-Quadras, “Milletimiz böylece liberal demokrasi olmaktan çıkıp totaliter bir tiranlığa dönüşecektir. Biz İspanyollar buna izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.
2013 yılında diğer aşırı sağcı politikacılarla birlikte Vox’u kuran ve 1991 ile 1996 yılları arasında Katalonya’daki merkez sağ Halk Partisi’nin (PP) başkanlığını yapan Vidal-Quadras, şu anda Katalan başkentinde bir hukuk firması işletiyor ve müvekkil olarak çok sayıda İran rejimi muhalifine sahip.
İspanya’da azınlık sol hükümeti kurulması için yapılan siyasi anlaşmalarla ayrılıkçı Katalan siyasetçilere ve sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcilerine af getirilmesi girişimine karşı gösteriler ülke genelinde devam etti.
Katalan siyasi partilerle olası bir af yasasına yönelik anlaşma yaptığı için Sosyalist İşçi Partisi’nin (PSOE) binalarını hedef alan göstericiler, ayrıca Malaga kentinde bir araya gelen PSOE lideri ve Başbakan Pedro Sanchez ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un görüşme yaptığı yerde de protesto gösterisi düzenledi.
Sekizinci gününü geride bırakan gösterilerin en büyüğü yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı başkent Madrid’deki PSOE binası önünde oldu.
İspanyol bayraklarıyla toplanan ve çoğunluğu aşırı sağcılardan oluşan göstericiler, Başbakan Sanchez’i “vatan hainliği” ve “diktatörlükle” suçlayıp, İspanyol yargısından kaçarak Belçika’ya yerleşen eski Katalonya özerk hükümet başkanı ve Avrupa Parlamenteri Carles Puigdemont için “Puigdemont cezaevine” sloganları attı.
Göstericiler üzerinde Sanchez’in resminin olduğu bir İspanyol bayrağını yakıp, zaman zaman basına ve polise taş, meşale gibi yabancı maddeler attı.
Protestolar Madrid dışında Sevilya, Valensiya, Santander, Barselona gibi diğer büyük kentlerde de yapıldı.
Madrid’de şimdiye kadar 6, 7 ve 9 Kasım’da yapılan gösterilerde olaylar çıkmış, hafif yaralananlar ve gözaltına alınanlar olmuştu.