COVID sonrası hızlı çıkışla 2019 yılını geride bıraktı

Türkiye'nin low cost iş modeline sahip tek sivil havacılık şirketi Pegasus, yılın ilk dokuz ayında son normal yıl olan 2019'un aynı dönemini hem kapasite hem yolçu sayısı bakımından geride bıraktı.

Ekonomi 13 Kasım 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

 

COVID 19 salgınıyla birlikte uygulanmaya başlanan  yasaklarla büyük bir çöküş yaşayan havacılık sektöründe low cost olarak tabir edilen düşük maliyetli ve ucuz uçuş modeli Türkiye’yi pandemi öncesine taşıdı. Avrupa’da havayolu kapasitelerinin ancak gelecek yıl pandemi öncesi dönem olan 2019 seviyesine dönmesi bekleniyor.

Kendileri gibi low cost iş modeline sahip havayolu şirketlerinin pandemi sonrasında öne çıktığını kaydeden Pegasus CEO’su Güliz Öztürk, “İki yıllık COVID dönemi yaşandı en çok etkilenen ise havacılık sektörü oldu. 2022 COVID’den çıkış yılıydı. Türkiye’de hava yolları olarak geçen yıl son normal yıl dediğimiz 2019’un yüzde 8 üzerinde bir kapasiteye ulaştık.  Avrupa ise 2019 kapasitelerine 2024 yılında ulaşacak. Yurt içi talepte de COVID sonrası yükseliş oldu. Türkiye hem Avrupa hem Orta Doğu hem de Türki Cumhuriyetlerden turist çekmeye devam ediyor. Türkiye bu yolu da kuvvetli bir şekilde tamamladı. Dünyada hava yolları kapasitelerini yüzde 92 geri getirmişler, Türkiye ise çift basamaklı artışla tamamlayacak bu yılı. Gelecek senenin de sahadan da aldığımız bildirimler ve yurt dışında görüştüğümüz iş ortakları ve acenteler de güçlü olduğunu söylüyor” dedi.

THY ve Pegasus İsrail uçuşlarına ara verdiTHY ve Pegasus İsrail uçuşlarına ara verdi

‘Pandemi de bile kendimizi hazır tuttuk’

Salgın sonrası 2022’nin yaz döneminde ertelenmiş seyahat talebinde tüm coğrafyalarda çok hızlı ve kuvvetli bir hareketlenme görüldüğüne dikkat çeken Güliz Öztürk, “Bu hareketlilik, talebi karşılamaya hazır olan ülkeler ve hava yolu şirketleri için çok önemli bir fırsat yarattı. Biz pandemide bile kendimizi hazır tutmaya odaklanmıştık ve bu sayede çok hızlı aksiyon alarak talebe eksiksiz hizmet verebildik.” diye konuştu.

2023 yılına girerken Pegasus olarak seyahat talebinde pandemi çıkışında görülen ilk coşkunun normalleşeceği öngörüsüyle hazırlık yaptıklarını belirten Özbak şöyle konuştu:

“Bu süreci doğru yönetebilmek çok önemli bir konu, bu açıdan etkin planlama kabiliyetimize çok güveniyoruz. Sonuç olarak, 2023’ün ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre toplam kapasitemizi yüzde 24, toplam misafir sayımızı yüzde 20 büyütmeyi başardık ve yıl sonunda toplamda yüzde 20 artış öngörümüzü koruyoruz. Kapasite seviyemizi, son normal yıl olan 2019 ile kıyaslarsak, yüzde 32 artış kaydetmiş durumdayız. Dünya geneline baktığımızda, ne yazık ki bugün hâlâ 2019’daki kapasitelerine ulaşamamış hava yolu şirketleri var.”

Pegasus’a kadın eli değecekPegasus’a kadın eli değecek

Eski uçaklar filodan çıkıyor

2024 yılında filo sipariş planları doğrultusunda yeni nesil uçakları teslim almaya devam edecek olan Pegasus Hava Yolları, Airbus ile devam eden sözleşmesi kapsamında 2023 yılını bu siparişten 15 yeni nesil uçağı filosuna katarak kapatmayı öngörüyor. Buna ek olarak, filodaki eski nesil uçakların planlı çıkış süreci de devam ediyor. Pegasus sipariş takvimine göre 2024 yılında 17 yeni nesil uçağı daha filosuna katmayı planlıyor. Gelecek yıl kapasite yatırımlarına devam etmeyi planladıklarını söyleyen Özbek 2024 bütçesini de bu paralelde çalıştıklarını iade ediyor.

Bir yandan ana üssü olan Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki kapasite artışı çalışmaları doğrultusunda devreye girecek ikinci pist için uzun süredir hazırlık yapan şirketin büyüme planları sadece bu havalimanıyla sınırlı değil.  Başta Antalya olmak üzere başka şehirlerde de, mevsimsel talep de dikkate alınarak, kapasite arzı artırılacak.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.