Avustralya Senatosu’nda Gazze anmasına engel

Avustralya'da Yeşiller Partisi senatörü Mehreen Faruqi'nin Gazze'de İsrail saldırıları sonucu yaşamını yitirenleri anma girişimi iktidar partisi tarafından engellendi.

Dünya 15 Kasım 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Kitlesel gösterilerin düzenlendiği Avustralya'da zaman zaman Filistin ve İsrail yanlısı gruplar arasında gerilim tırmanıyor.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne 39 gündür aralıksız devam eden saldırılarında 11 bini aşkın Filistinli hayatını kaybederken dünyanın dört bir yanından ateşkes çağrıları yükseliyor.

Birçok ülkede destek gösterileri düzenlenirken bazı bölgelerde Filistin yanlısı mitinglere saldırı ve sabotaj girişimleri oluyor.

Kitlesel gösterilerin düzenlendiği, Filistin ve İsrail yanlısı gruplar arasında gerilimin saman zaman tırmandığı Avustralya’da Yeşiller Partisi Başkan Yardımcısı senatör Mehreen Faruki senatoda Gazze anması yapma girişiminin iktidardaki İşçi Partisi senatörlerince engellendiğini söyledi.

‘Katledilen Filistinlileri unutturmalarına izin vermeyeceğiz’

X hesabından yaptığı paylaşımda Faruki “Bu isimler, hayatları, hayalleri ve umutları acımasız bir işgalci güç tarafından söndürülen insanlar ve İşçi Partisi bu isimleri Senato kayıtlarına geçirmeme bile izin vermiyor. Katledilen Filistinlileri unutturmalarına izin vermeyeceğiz” dedi.

Faruqi, paylaşımında ateşkes çağrısı yineleyerek “Bu insanların her biri için adalet sağlanmalıdır. Bu iğrenç şiddete son verilmelidir” dedi.

Filistinli hamburgercinin dükkânı yakılmıştı

Avustralya’nın Melbourne kentinde hamburger zinciri sahibi Filistinli Hash Tayeh’in dükkanı yakılmış, Filistin’e destek gösterilerine katıldığı için ölüm tehditleri alan Tayeh ailesiyle birlikte güvenli bir yere taşınmıştı.

Tayeh “Personelimiz her gün ‘Buraya ait değilsiniz, sizi boykot edeceğiz, kapatacağız, dükkanınız gidecek’ diyen tehdit telefonları alıyor” demişti.

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında son durum

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail’in “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail, 7 Ekim’den bu yana 46’sı Gazze Şeridi içindeki çatışmalarda, 6’sı kuzeyde Lübnan sınırında olmak üzere 365’i asker 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail’e göre, Kassam Tugayları’nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gazze’deki hükümete göre, ölenlerin sayısı 11 bin 240’ı aştı, bu kişilerin en az 4 bin 630’unu çocuklar ve 3 bin 130’unu kadınlar oluşturuyor.

Batı Şeria ve Kudüs’te de İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 196 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, Gazze’de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda 74 Hizbullah mensubu öldü.

Gazze savaşı, ABD'nin ünlü hoşgörü kasabasını da vurduGazze savaşı, ABD’nin ünlü hoşgörü kasabasını da vurdu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.