Fenomen sincap Peanut’ın uyutulması ABD siyasetini karıştırdı: Yarışın gidişatını değiştirir mi?
Her sene sonunda bir sonraki yıl ile ilgili "şifreli" öngörülerde bulunan bir kapakla çıkan İngiliz The Economist dergisi 2024'te dünyayı nelerin beklendiğini anlatıyor. Gelin beraber bakalım.
Gelecek öngörüsünde bulunmak iddia işidir. Risk almak icap eder, cesur olmak gerekir. İddia, risk ve cesaret ise komplo teorilerini beraberinde getirir. Dünya çapında etkili The Economist dergisinin her yıl Kasım ayında yayımladığı ‘The World Ahead‘ (Önümüzdeki yıl) sayısı bu yüzden herhangi bir dergi kapağından çok daha fazla ilgi çekiyor. En çok da komplo teorisyenlerinin ilgisini.
Kapak dün yayınlanıp İnternet’te yayıldıktan sonra çok sayıda YouTube yayıncısı tarafından analiz etti bile. Genel yorumlar, kapağın şifreli, gizemli mesajlar vermekten çok önümüdeki dönemi olduğu gibi ortaya koyduğu yönünde.
Tek tek üstünden gidip, notlar halinde özetlersek ortaya şöyle bir tablo çıkıyor.
* Kapakta kırmızı, mavi, beyaz ve siyah renkler kullanılmış. Semboller daire biçimindeki bir alana yerleştirilmiş.
* Dairenin tam ortasında bir oy sandığı duruyor. Akla ilk olarak ABD seçimleri gelse de 2024’te Rusya da yeni devlet başkanını seçecek. Hatta bu yıl tüm dünyada 70’e yakın seçim olacağı biliniyor. Ancak dünyanın gidişatını elbette ABD ve Rusya gibi büyük ülkelerdeki seçim sonuçları belirliyor.
* Dairenin üst tarafında Ukrayna devlet başkanı Volodimir Zelenski ve Rusya devlet başkanı Vladimir Putin birbirine bakıyor.
* Putin’in üst kısmındaki soru işaretli siluet Donald Trump’a ait. Trump şu anki anketlerde yüzde 10’a yakın bir üstünlükte. Hemen üzerinde de bir barış güvercini var. Zelenski’nin üzerine de bir kadın silueti, onun yakınında da roket mermisi var. Bu semboller bize, Trump gelirse barış; Demokrat Parti’nin kadın adayı (acaba Kamala Haris mi?) gelirse savaşı devam edeceğini söylüyor.
* Bu bölümde dikkat çeken bir grafik de birbiriyle savaş halinde olan iki liderin arasındaki kum saati. Akıp giden saat nükleer silah kullanımı konusunda zamanın daraldığına işaret ediyor.
* Ortadaki bölümün solunda beyinlerden çıkan kablolar sinirbilim ve yapay zekaya ama aynı zamanda da gözetleme kültürüne bir gönderme. Sağdaki de euro, dolar, yen ve sterlin için düşüş öngörüyor. Bunlar bilim dünyasında ve finans piyasasında yaşanacak en önemli gelişmeleri temsil ediyor.
* Dairenin alt kısmında da dünyanın en güçlü iki lideri ABD’li Joe Biden ve Çinli Şi Cinping birbirlerine sırtlarını dönmüş olarak çizilmiş. İki ülke arasındaki güç savaşı uzun zamandır devam ediyor. Peki en güçlü silahları ne? Kapaktan da anlaşılacağı gibi ABD yeşil enerji konusunda güç gösterirken Çin elektrikli otomobilde üstünlük sağlıyor. Peki iki liderin arasındaki kürelerde neden ABD ve Çin değil de Güney Amerika ve Asya Pasifik adaları görülüyor. Bu da güç savaşının kendi topraklarında değil bu bölgeler üzerinden yürüyeceğini kastediyor.
* Dergi kapağının sol üst köşesinde daha genel bir çerçeve çizilerek altı madde sıralanmış: 1. Oy verme 2. Ortadoğu’da Gazze’yi aşan kargaşa 3. Adı konmamış çok kutuplu soğuk savaş 4. Trump’tan arınmış bir Ukrayna için devreye giren Avrupa 5. Yeşil enerjinin yeni jeopolitiği 6. Yapay zekanın gerçeğe dönüşmesi
Görüldüğü üzere The Economist filmin sonunu anlatmıyor, sadece başrol oyuncularını tanıtıp “büyük resmi” çiziyor. Dünya eskiye oranla o kadar öngörülmez ki belki artık dergi de gelecekle ilgili büyük konuşmaktan imtina ediyor.